Papež Frančišek na Irskem prosil za Božje odpuščanje

Foto: Riccardo De LucaSvetovno srečanje družin v Dublinu se je sklenilo s sveto mašo, ki jo je sveti oče Frančišek minulo nedeljo popoldne daroval v dublinskem Phoenix parku. Družinam je dejal, da so privilegiran kraj in pomembno sredstvo za širjenje Jezusove ‘dobre novice’. Vse je spodbudil, naj z drugimi delijo evangelij družine kot veselje za svet. Na začetku maše pa je papež najprej prosil za odpuščanje za zlorabe, ki so jih storili pripadniki Cerkve:

“Včeraj sem srečal osem oseb, ki so doživele zlorabo oblasti, vesti in spolne zlorabe. Potem ko sem zbral to, kar so mi rekli, želim postaviti pred noge Gospodovega usmiljenja te zločine in prositi odpuščanja za to. Prosimo odpuščanje za zlorabe na Irskem, zlorabe oblasti in vesti, spolne zlorabe s strani članov, ki so imeli odgovorno vlogo v Cerkvi. Še na poseben način prosimo odpuščanje za vse zlorabe, zagrešene po različnih inštitucijah, ki so jih vodili redovniki in redovnice in drugi člani Cerkve. Prosimo odpuščanje tudi za primere izkoriščanja dela, v katerega so bile prisiljene številne mladoletne osebe. Prosimo odpuščanje. Prosimo odpuščanje za vsakič, ko kot Cerkev nismo izkazali tistim, ki so doživeli kakršno koli zlorabo, sočutje ter prizadevanje za pravičnost in resnico s konkretnimi dejanji. Prosimo odpuščanje za tiste člane hierarhije, ki niso sprejeli nase odgovornosti za to boleče stanje in so molčali. Prosimo odpuščanje tistim otrokom, ki so bili odvzeti mamam ter za vsakič, ko je bilo mamam, ki so iskale svoje otroke, rečeno, da iskati otroke, od katerih so bile ločene, – in isto je bilo rečeno sinovom in hčeram, ki so iskali svoje mame – da je to smrtni greh. To ni noben smrtni greh, to je četrta zapoved. Prosimo odpuščanje. Naj Gospod ohranja in povečuje to stanje sramu in skrušenosti in nam da moč, da se bomo še bolj zavzemali za to, da se te stvari ne bodo nikoli več zgodile in da bo prišlo do pravičnosti. Amen”.

Jasne papeževe besede so prišle kot balzam na odprto rano vse Cerkve te dni. Po škandalih na Irskem, v Čilu, v ZDA in drugod po svetu je jasno, da ima papež Frančišek prav, ko od vsakogar od nas, kristjanov, odločno zahteva, da se sramujemo za dejanja, ki so jih počeli člani Cerkve, še posebej za spolne zlorabe otrok in mladoletnih, kot tudi naproša, naj molimo in prosimo Božjega odpuščanja.

Na letalu na poti v Rim z dvodnevnega obiska na Irskem je papež jasno povedal, da ne bo komentiral pisma nekdanjega nuncija Viganola, ki ga je te dni obtožil, da je vedel za spolne zlorabe kardinala McCarricka, ker, tako papež, “pismo govori jasno samo po sebi”. Na vprašanje, kaj lahko storimo kristjani pred spolnimi zlorabami, je bil papež Frančišek jasen:

“Takoj je treba spregovoriti, takoj! Največkrat so starši tisti, ki ne verjamejo otroku, da ga je duhovnik zlorabil. Takoj je potrebno spregovoriti!”

Na izrecno vprašanje, kaj naj oče in mati storita, če izvesta, da je sin ali hčerka homoseksualec, lezbijka, je sveti oče odgovoril:

“Potrebna je molitev, nikogar se ne sme obsojati, obtožiti, skušati se je treba pogovarjati, poslušati. Zavračanje homoseksualnega sina, hčerke je pomanjkanje očetovstva in materinstva. Tvoja mama sem, tvoj oče sem, ne pošiljam te stran!”

Papež Frančišek je jasen, ko govori o spolnih zlorabah v Cerkvi, potrebno jih je takoj prijaviti, sodno preučiti, krivce kaznovati, predvsem pa teh stvari Cerkev in njen vrh ne smeta skrivati in ne pometati pod preprogo, kot se je prevečkrat počenjalo, ampak jasno in javno obsoditi. Preveč gorja je že bilo zaradi prikrivanja teh zločinov, Cerkev je potrebna očiščenja, jasno pravi Frančišek.

Vir: Novi Glas XXIII(31) ČETRTEK, 30. AVGUSTA 2018, str. 1