Kritika konſervativna: Za odprto razpravo na desnici

Po zatonu Nove revije in odločitvi Zbora za republiko, da se iz foruma za srečevanje in preseganje sporov na desnici preoblikuje v platformo za širjenje specifične strankarske vizije, je v političnem prostoru desno od sredine nastala vrzel. Umanjkala je tista sfera svobodne in sproščene razprave na visoki intelektualni ravni, ki edina lahko zadovolji potrebe narodovih duhovnih elit.

Seveda se da to povedati tudi manj patetično. V zasebnih pogovorih marsikdo izrazi željo po stvarnih razpravah, ki bi ne bile ukleščene v ideološke puhlice in potrebe politične mobilizacije.

V tem času krize so oživele ali pa na novo nastale številne pobude, usmerjene prav v to smer: od častivrednih Študijskih dni v Dragi, Nikodemovih večerov in Socialne akademije, Foruma za dialog med vero in kulturo, srečanj Mreže mladih, pobud okoli zbornika Evropska Slovenija, pa do uspešnih medijskih projektov, kakršen je Časnik. Revije, kot sta Tretji dan in Slovenski čas, dokazujejo intelektualno vitalnost slovenske katoliške tradicije in njeno pripravljenost, da preseže svojo zgodovinsko nezaupanje do klasične liberalne misli.

A vendar … Slovenska desnica se pogosto čuti potisnjena v kot, vidi, da so njene vrednote prepogosto tarča zaničevanja, da se njene aspiracije ne upoštevajo. Oropana realne družbene in politične moči se zateka v mobilizacijo lastnih sil, ki pa vedno znova trči ob njeno velikansko notranjo pluralnost. Zato to pluralnost vse pogosteje doživlja z nelagodjem, ki se pogosto izteče v jamranja o notranji razdeljenosti in medsebojne obtožbe o izdajstvu, hegemoničnih težnjah in podobno.

Precej očitno je, da slovenska desnica nima potrebnih resursov za temeljit razmislek o sebi: za politični, kulturni, zgodovinski, sociološki premislek svojih o svojih pogojih možnosti, dilemah, paradoksih in vizijah. To ji onemogoča, da bi resno, torej brez klišejev, predsodkov, strahov in brez prevelikih utvar premislila o slovenski družbi in naših obetih o prihodnosti.

Več lahko preberete na strani Kritika konſervativna.