Kristus – provokator

strunjanJezus za svoje sodobnike ni bil vedno prijeten, vsaj včasih jih je s svojo besedo in dejanji spravil v skrajno nelagoden položaj; kdo bi še rekel, da je izzival in zato ni nič čudnega, da ga ga je doletel križ. Ali pa izziva še danes? Duhovniki si ta njegov izziv za današnjik predstavljajo različno; nekateri tudi zelo vprašljivo: v Kristusovem imenu zažgati zastavo?

Naj obnovim spomin: pred časom je eden slovenskih župnikov objavil sliko goreče (socialistične) slovenske zastave. Župnik rudarskega kraja, kjer marsikdo z veseljem obuja spomine na “zlate čase”. Odziv domačinov je bil zelo prizanesljiv in spravljiv, tako da provokacija ni uspela. Seveda smo deležni provokacij tudi z “druge ” strani, pa seveda ne v imenu Jezusa ali evangelizacije, pač pa naj bi bila to umetnost. Tako je bilo treba kar dvakrat zažgati križ na naši obali.

Moram priznati, da me ne eni ne drugi provokatorji ne prepričajo. Res je, poželi so obilo pozornosti; pri tem je bil pravzaprav hrup ob oskrunitvi križa precej večji od hrupa ob oskrunitvi zastave. Nimam pa občutka, da bi globoko v srca sedlo evangelizacijsko sporočilo tega dejanja oziroma njegova umetniška vrednost.

Ker ne enega ne drugega pač ni. Gre za preprosto “fehtanje” pozornosti. Biti opažen, biti nekaj posebnega, izstopati. Biti zvezda. Tako kot najstnice objavijo svoj “selfie” in potem žanjejo všečke. Ali kot fantje divjajo na motorju po zadnji gumi. Res je, takšne reči se opazi, a pri sebi si vendar večina reče: “Preneumno!”

Jezus vsekakor ni bil provokator te vrste; če opazujemo njegovo življenje, se je pravzaprav na moč izogibal pozornosti javnosti. Izziv, provokacija je izhajala iz njegove zvestobe resnici in resničnosti – ne pa iz otročje želje biti opažen in prepoznaven. Delal je tisto, kar je bilo prav in se pri tem ni oziral niti na to, koliko je to nevarno, niti na to, kako “slaven ” bo zaradi tega.

Nas pa rado zanese v eno ali drugo: stisniti rep med noge, kadar bi nas pokončna zvestoba resnici lahko kaj stala. Ali pa zlorabiti Kristusa in njegovo oznanilo za “pumpanje” svojega lastnega ega in zvezdništva.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.