Kristalna noč pred 81. leti: začetek načrtnega uničevanja judovskega ljudstva (holokavst)

Odsevi preteklega časa

Nacistične skupine Sturmabteilung (SA), enote SS in nahujskano ljudstvo so v noči z 9. na 10. november 1938 po vsej Nemčiji načrtno z eksplozivom napadle in razbile judovske sinagoge, hiše in trgovine. Veliko Judov je bilo ubitih in ranjenih. Naslednji dan so v nacistična koncentracijska taborišča Sachsenhausen, Buchenwald in Dachau odpeljali okoli 30.000 Judov in politično sumljivih ljudi. Ta pogrom pomeni hkrati tudi začetek načrtnega uničevanja judovskega prebivalstva (holokavsta) v Nemčiji in Avstriji, kasneje pa tudi po drugih evropskih državah. Dogodke so poimenovali kristalna noč zaradi velikih količin razbitega stekla.

Kristalna noč predstavlja začetek enega največjih zločinov v zgodovini človeštva

Povod za kristalno noč je dal komaj 17-letni Herschel Grynszpan, nemški Jud poljskega rodu, ki je 7. novembra 1938 s pištolo odšel na nemško veleposlaništvo v Parizu, kjer je nameraval ubiti nemškega veleposlanika v Franciji,grofa von Welczecka, ki pa je bil takrat odsoten. Zato je Grynszpan ubil nemškega diplomata Ernsta von Ratha. Ogorčen je bil zaradi množičnih deportacij Judov iz Nemčije, med katerimi je bila tudi njegova družina. Strel v Parizu je sprožil pravo protijudovsko gonjo, nacistični časopisi pa so napovedovali silno maščevanje. Hitler je za maščevalne ukrepe imenoval dva najbolj zvesta in učinkovita nacistična veljaka: ministra za propagando Josepha Goebbelsa in koordinatorja za akcijo Reinharda Heydricha.

V kristalni noči je bilo požganih in porušenih najmanj 267 sinagog, opustošenih in izropanih okoli 7.500 judovskih trgovin, oskrunjena domala vsa njihova pokopališča itd. Po nemških mestih so bile razmere strahotne, policija ni smela posredovati, gasilcem pa je bilo prepovedano gasiti požare. Zaradi tega pogroma nad Judi, ki so morali nemški državi za atentat na Ratha plačati odškodnino v višini ene milijarde mark, ni prekinila diplomatskih odnosov nobena država, močno pa je upadla podpora radikalnim nacionalsocialističnim strankam po Evropi in zlasti v ZDA.

(Viri in fotografije so s spletnih strani in Wikipedije)