»Fake news« prepoznavni znak komunizma

Komunisti so Imeli težave s slovensko narodno zastavo in več kot 500 let starim kranjskim orlom na njej ter z vojsko, ki je zastavo nosila.Komunisti niso nikoli imeli težav s sestrsko nacionalsocialistično ideologijo. Imeli pa so težave s slovensko narodno zastavo in več kot 500 let starim kranjskim orlom na njej ter z vojsko, ki je zastavo nosila.

Združenje za vrednote NOB  pripravlja novo ideološko bombo – na videz povsem sprejemljiv zakon o prepovedi nacifašističnih simbolov v javnosti. Zvezda seveda ostane! A njihov zakonski predlog, ki je sicer še v povojih, po mojem mnenju ni uperjen proti svastiki pač pa proti narodni zastavi s kranjskim orlom. Cel zakonski predlog je ena velika laž. En velik »fake«.

Tudi brexit posledica lažnivih novic?

Založba Družina je pred kratkim izdala odlično knjigo Petra Jančiča z naslovom Fake News – lažnive novice. Omenjena angleška besedna zveza se je v zadnjem obdobju zelo udomačila v političnih kuloarjih. Številni evropski politiki napovedujejo vojno lažnim informacijam pred letošnjimi volitvami. Predstavnik za stike z javnostjo v Evropskem parlamentu Duch Guilloit pa svari, da se bodo pred volitvami v evropski parlament lažnive novice verjetno pojavljale v vseh 28 članicah. Mnogi evropski voditelji dodajajo, da je bil tudi brexit v prvi vrsti posledica lažnih informacij.

Nič novega pod soncem. V bogoslužnih besedilih po Veliki noči smo slišali lep primer starodavnega kovanja »fake news«, ko so veliki duhovniki in starešine plačali vojakom za širjenje vesti o kraji Jezusovega telesa. Evangelist zaključi: »Tako se je ta govorica razširila med Judi do današnjega dne.« (Mt 28, 15)

Prvi mojstri »fake news« že pri Slovenskem poročevalcu

Slovenska družba se je z lažmi, sumničavimi podtikanji in dezinformacijami prvič resno soočila med drugo svetovno vojno. Mojstri “fake news” so bili pri Slovenskem poročevalcu, časopisu OF. Ta je imel nalogo pred javnostjo očrniti vse, ki jih je likvidiral VOS ali pa partizani. Po 2. svetovni vojni je to nalogo prevzelo vso časopisje, radio, šola … Oblikovali so veliki lažnivi konstrukt o »osvobodilnem boju«, ki so ga organizirali »delavci, kmetje in vsa delovna inteligenca in vsi napredni ljudje Slovenije, združeni v vseljudsko organizacijo OF s komunistično  partijo na čelu …«“(Odlomek je iz napisa na spomeniku revolucije na Trgu republike).

In te laži so preživele do današnjega dne. Naslednji teden okoli 27. aprila, ki je laž v vsebinskem in terminskem smislu, jih bomo lahko spet veliko slišali. Posebne zasluge za preživetje teh laži in za spočenjanje novih imajo nekdanji kadri Udbe. Ti so ostali močno zastopani v medijskem prostoru (primer Lingvista) in pomagali pri vzponu rumenega tiska pri nas. Tiska, ki je očital očetovstvo kardinalu Rodetu, razpihnil afero Patria, vestno pljuval in še vedno pljuva po žrtvah revolucije, osamosvojitvi in civilizaciji Zahoda.

»Fake news« prepoznavni znak komunizma

Učinek »fake news« je diaboličen. Dobesedno. Etimologija glagola “diabolizirati” namreč pomeni “vnesti razdor”. Kača je s »fake news« vnesla razdor med Evo in Boga. Ta metoda laži je postala prepoznavni znak komunizma. Tudi po letu 1991, ko so z njo uničili Demos. Isto metodo uporabljajo še danes za razbijanje “pomladnega bloka”. Verjetno nas bodo v naslednjem mesecu zasuli z arzenalom takšnih lažnih novic, prirejenimi anketami javnega mnenja, domnevnimi aferami in podobnim strupom, ki ga dnevno bruhajo v naš podalpski prostor.

Ljudje nismo imuni na te laži. V njihovi poplavi in ob hitrem tempu življenja težko izluščimo resnico. Do informacij postanemo sumničavi. Postanemo dovzetni za tezo o »več resnicah«. In ko pademo v to past, postanemo neobčutljivi do družbenih krivic. »Fake news« virus nam šepeta: »Kaj pa, če vse to drži? Kjer je dim, tam je ogenj … Morda so prizadeti sami krivi?« Kdor pade v to past, ga ne prizadenejo več odkritja množičnih grobišč, dogodki v Siriji, sodni proces proti Noviću …

Kdor pade v to past, postane ovca.