Ko si zlo poda roko

23. avgusta 1939 je bil podpisan pakt Hitler-Stalin oz. imenovan tudi po podpisnikih pakta Ribbentrop-Molotov. Pakt je bil sklenjen na predvečer 2. svetovne vojne in je imel gromozanski pomen za dogodke, ki so sledili. Zadnja leta je buril duhove v interpretacijah zgodovinarjev predvsem v Nemčiji, kjer so krivili zgodovinsko resnico. Mogoče naslednjič članek o tem, danes pa o tem, kako je potekal ta usodni dan.

Vse je odvisno od tega, do kam si upaš

22. avgusta 1939 je nemški zunanji minister Joachim von Ribbentrop z ostalimi člani delegacije poletel proti Moskvi. Noč so preživeli v Köningsbergu v vzhodni Prusiji, kjer je Ribbentrop vso noč usklajeval svoje zapiske in se pripravljal na pogajanja; spati ni pustil niti svojim sodelavcem. 23. avgusta so nato poleteli proti Moskvi v dveh transportnih letalih in okoli poldneva pristali na letališču. Tam so jih pozdravili, sovjetska delegacija in nemški veleposlanik v Moskvi grof von der Schulenburg ter njegovo osebje. Prijatelj nemške ambasade von Herwarth, ki je bil na letališču, je opazil člane Gestapa, ki so bili oblečeni v civilna oblačila in so se spuščali po stopnicah štirimotornega letala. Nemudoma so jim odšli nasproti agenti ruske tajne policije in sledila so topla rokovanja in bratski nasmehi. Na poti do nemške ambasade se je pripetil še en nenavaden dogodek. Delegacija se je vozila po vpadnici v Moskvo, ulice pa so bile pokrite z zastavami, na katerih je bila svastika. Ampak ne samo ena, na stotine jih je bilo. Sovjeti, zadolženi za protokol, so bili besni. Končno je nekdo pripomnil, da v studiu blizu Moskve snemajo protinacističen film. Odgovorni za protokol so bili opozorjeni, snemanje filma pa so prepovedali. Po obilnem kosilu v nemški ambasadi se je Ribbentropova delegacija odpravila v Kremelj.

V sili še hudič muhe žre

Sestanek se je pričel takoj ob prihodu, prevajal je Hilger, strokovnjak za ruski jezik. Na začudenje vseh, se je v Molotovi pisarni pojavil Stalin. Tudi von Schulenburg je bil presenečen in začuden, saj je v Moskvi že štiri leta in ni še niti enkrat dejansko govoril z njim. Presenečeni so bili nad njegovo majhno postavo in preprosto opravo. Sestanek je bil več kot uspešen. Pogovori so potekali v sproščenem, prijateljskem duhu, reševali so predlog za predlogom, državo za državo. Poljska je bila razdeljena na pol kot melona. Ribbentrop se je moral dvakrat posvetovati s Hitlerjem po telefonu, predvsem zaradi tajnega protokola, ki je zadeval Finsko, Besarabijo in baltske države. Hitler je ugodil vsem sovjetskim željam, saj se mu je zaradi že v naprej določenega datuma napada na Poljsko mudilo. Po sestanku se je nemška delegacija vrnila v svojo ambasado na okrepčilo. V Kremelj so se vrnili ob 18. uri, kjer so se povzpeli po stopnicah, kot da bi se vzpenjali po nekem stolpu. Prišli so v dolgo pisarno, kjer sta čakala Molotov in Stalin. Delo se je pričelo nemudoma. Ob 22. uri so imeli pozno večerjo za štiri, kjer sta Stalin in Molotov govorila o novi prijateljski fazi odnosov z Nemčijo.

Pijem na tvoje zdravje, čeprav te ne maram, ker si neumen

To neverjetno sceno klepetanja, je v svojih spominih zabeležil nekdo iz nemške delegacije. Stalin je bil v skrbeh glede Italije in Japonske, a ga je Ribbentrop pomiril s hitrimi tolažilnimi odgovori. Stalin se je v pogovoru dotaknil tudi angleške delegacije, ki je bila tudi v Moskvi; povedal je da mu niso niti nakazali, kaj pravzaprav želijo. Ribbentrop je pripomnil, da so si Angleži od nekdaj prizadevali za slabe odnose med Nemci in Sovjeti. Menil je, da je Anglija šibka in da želi, da se ostali spopadejo za ohranitev njene domneve, da je v svetu dominantna. Stalin je nemudoma pripomnil: »Če Angleži dominirajo v svetu, je to samo zaradi neumnostih drugih držav, ki same sebe varajo«. Pogovori so bili tako sproščeni, da jih v zadrego ni spravil niti antikominternski pakt, za katerega je Ribbentrop trdil, da je usmerjen proti Zahodu. Ribbentrop se je celo šalil s Stalinom, da so bili Berlinčani prepričani, da se bo sam Stalin pridružil antikominternskemu paktu. Prehvaliti ni mogel niti sprejema in razumevanja v Moskvi, Stalin pa je pripomnil, da resnično verjame, da si Nemci želijo mir. Ko je prišel čas zdravice, se je ta edinstveni prizor sprevrgel v ironijo. Stalin je nazdravil na Hitlerjevo zdravje, ker je vedel, kako močno ga ima rad nemški narod. Molotov je pil na zdravje nemškega zunanjega ministra, oba s Stalinom pa sta večkrat nazdravila na dogovorjeni pakt. Ribbentrop je vrnil zdravico Molotovu, nazdravil je še na sovjetsko vlado in na odnose med Nemci in Sovjeti. Pakt je bil nato podpisan 24. avgusta ob 2. uri zjutraj. Podpisovanje je na fotografijah ovekovečil Hitlerjev osebni fotograf Hoffman. Stalin se ni hotel fotografirati, ko pije šampanjec, kasneje pa je povedal Ribbentropu, da je prvi tujec, ki mu je bilo dovoljeno vstopiti v sovjetski Kremelj. Hoffman je imel tudi tajno nalogo, za katero ni vedel niti Ribbentrop. Hitler je namreč hotel, da poslikajo Stalinovi ušesi, saj naj bi na podlagi njih ugotovil, ali je v njem kaj arijske krvi ali pa židovske krvi. Slednje naj bi se pokazalo s tem, da bi bili ušesi pripojeni na glavo. Ribbentrop je 24. avgusta poletel nazaj proti Berlinu vesel, ker je bil v Moskvi samo 25 ur in je v tem kratkem času dosegel svojo veliko zmago in s tem vrhunec kariere. Ko je odšel, je Molotov izjavil: »Bili smo silno zadovoljni, ko smo pri klepetanju z ministrom Rajha spoznali, kako neumen je.«

Foto: Wikipedia