Keith Miles: Napake in slabe stvari iz preteklosti je treba priznati

Keith Miles na predstavitvi knjige Ekonomija, etika in svoboda s podnaslovom Razmisleki o razvoju in prihodnosti Slovenije, ki je izšla pri Založbi Družina. / Foto: Polona Avanzo

V četrtek, 9. novembra, so v Galeriji Družina gostili Keitha Milesa iz Velike Britanije, ki je poznan predvsem med bralci Družine, kjer v mesečni prilogi Slovenski čas objavlja članke o podjetništvu in ekonomiji, v katerih se posveča tudi Sloveniji in njeni poti vse od začetka vzpostavitve državnosti in ozemeljske suverenosti. Ta četrtek je bil razlog Milesovega obiska Slovenije prav poseben –prišel je na predstavitev knjige Ekonomija, etika in svoboda s podnaslovom Razmisleki o razvoju in prihodnosti Slovenije, ki je izšla pri Založbi Družina.
Zbrani v kletni dvorani Galerije Družina so lahko prisluhnili pogovoru, ki ga je s Keithom Milesom vodil urednik priloge Bogomir Štefanič. Celoten pogovor je bil tudi posnet in je javno dostopen na svetovnem spletu, zato smo se odločili, da ga bomo predstavili po posameznih vsebinskih sklopih
Za začetek pa se nam zdi potrebno, da Keitha Milesa predstavimo. Za njim je več kot 40 let delovnih izkušenj v javnem in zasebnem sektorju, predvsem v Veliki Britaniji. V času prve Janševe vlade je svoje zanje ponudil tudi Sloveniji, saj je vendar poročen s Slovenko. Tako je med letoma 2005 in 2008 bil član Strateškega sveta za gospodarstvo Vlade Republike Slovenije, bil pa je tudi nadzornik Gorenja in NKBM. Bil je med pobudniki in tudi prvi predsednik Društva slovensko-britanskega prijateljstva, ki ga je vodil do leta 2014. Za prispevek k britansko-slovenskim odnosom je prejel visoko državno priznanje Red britanskega imperija (O.B.E).
Čeprav je bil četrtkov večer v Galeriji Družine posvečen vsebinam, ki so povezane z ekonomijo, seveda povezano s Slovenijo, pa je Bogomir Štefanič, ki je pogovor vodil, gosta vseeno spomnil na začetke njunega poznanstva in sodelovanja pri Družini. Keith Miles je bil leta 2010 namreč pobudnik spravne slovesnosti in maše v kraju Great Missenden , kar je bil tedaj razlog zanj prvi pogovor, ki je v naslednjih letih rodil plodno sodelovanje.
Keith Miles je tako spregovoril o ozadjih iz Vetrinja, kjer je angleška vojska Titu izročila slovenske domobrance, ki so bili potem pobiti na različnih krajih širom Slovenije. Miles sedaj meni, da moramo sedaj mi in tudi Angleži priznati napake za slabe stvari, ki so se zgodile. Dokler e to ne zgodi, pa nezavedno vplivajo na aktualno družbeno dogajanje.
Vabimo Vas, da prisluhnete temu delu zanimivega pogovora.