Kavarna Hayek: Socialistična fetišizacija bolniške odsotnosti

Levičarji, še posebej tisti, ki so celo življenje strošek proračuna in pri katerih so možgani običajno samo podnajemnik pod lobanjsko kostjo, so seveda najglasnejši v obtožbah pohlepnih kapitalistov, ki kruto izkoriščajo delavce. Na delovnem mestu jih maltretirajo, se nad njimi izživljajo, vse samo zato, da bi na njihov račun bogateli. Kar seveda vpliva na utrujenost, njihovo zdravje, psihično počutje, čeprav ne vem od kod socialistom nora ideja, da morajo ljudje iz službe priti domov spočiti. A ni logično, da delo za denar hkrati prinese tudi utrujenost, doma pa si človek spočije. Toda kot se za vse bolj socialistično državo Slovenijo spodobi, še vedno velja prepričanje, da odhod v službo pravzaprav pomeni odhod na počitek. Zato se z vsemi štirimi upirajo miselnosti, da bi se človek med delom lahko celo utrudil. Kako se je to počelo v samoupravnem socializmu, sem že opisal, mi je pa po naključju pod roke prišla analiza z naslovom Vpliv počutja na učinkovitost in zdravje delavcev, ki je bila financirana s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, njen namen pa je promocija zdravja (kakopak, ne bomo promovirali bolezen), da bi se znižalo število izostankov od dela zaradi bolniške. Rezultat pa je bil, da delo ne osvobaja, ampak škodi zdravju.

Torej, če mislite, da so najpogostejša psihosocialna tveganja, ki ogrožajo zdravje pri delu, psihično nasilje, opravljanje ali kričanje nadrejenega, se motite. To so, ne boste verjeli, preveč dela, neupoštevanje osebnih mnenj in omejen dostop do informacij. Se pravi vse tisto, kar je normalno, da delodajalec zahteva od delojemalca. Torej, da norme postavi delodajalec, da ni nujno, da upošteva mnenje delojemalca, in da varuje poslovne skrivnosti tako, da zaposlenim nudi samo toliko informacij o svojem podjetju, kolikor sam želi. Seveda je to diametralno nasprotno od samoupravnega socializma, kjer so si norme določali delavci sami, če njihovo mnenje ni bilo upoštevano, so direktorja zatožili partiji ali stavkali, moralo pa so tudi vse vedeti. V smislu – vse je naše.

Še bolj socialistično simptomatični pa so vzroki za stiske zaposlenih, ki vplivajo na zdravje. Skoraj polovica meni, da delo slabo vpliva na zdravje (v EU četrtina) in več kot polovica, da je kriv »prezentizem« (da na delo ne hodiš zbran; v EU 39 odstotkov).

Več lahko preberete na Kavarna Hayek.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.