Kaj Slavoj Žižek dela na Filozofski fakulteti

Slavoj Žižek, ultralevičarski filozof svetovne slave, za čigar predavanja in intervjuje se globalno tepejo priznane univerze in mediji, je za poln delovni čas zaposlen na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani kot raziskovalec. To zunaj domače akademske sfere malokdo ve. Kot kaže, še javni uslužbenec Žižek sam ne ve, kje je zaposlen.

»Zakaj bi službo, kjer ti ni treba delati nič, zamenjal s službo, kjer moraš delati?« je pred leti za New Yorker dejal Žižek.

Slavoj Žižek se je 9. oktobra v parku Zuccotti v New Yorku pridružil članom gibanja Zavzemimo Wall Street in jim sporočil: »Lepo nam je tukaj, toda ne pozabite, da so povorke poceni. Pomemben je dan pozneje, ko se je treba vrniti k vsakdanjemu življenju. Bo kaj drugače? /…/ Težava ni v korupciji in pohlepu. Težava tiči v sistemu, ki pritiska na nas.« Kako sistem »pritiska« na Žižka, pišemo v članku. Sam se na naša vprašanja ni odzval.

Slavoj Žižek je na ljubljanski filozofski fakulteti (FF) zaposlen kot raziskovalec za polni delovni čas (174 ur na mesec) in za to dobi 3.970 evrov bruto mesečne plače. Habilitiran je kot redni profesor, a se s študenti tu sploh ne ukvarja.

»Gotovo bi lahko našli pot, da Žižka zaposlimo v Slovenski vojski, podobno kot zaposlujemo vrhunske športnike, ki tudi skrbijo za promocijo Slovenije v svetu. Žižek brez dvoma skrbi za našo prepoznavnost, zato bi morali najti možnost, kako ga zaposliti transparentno. Vojska je za to idealna priložnost, ne pa filozofska fakulteta, kjer je zdaj. Povrhu bi bila to edinstvena rešitev, kajti noben drug svetovno priznan filozof po naših podatkih ni zaposlen v vojski,« meni Peter Frankl, direktor in urednik Časnika Finance.

Več: Finance