Kaj je v resnici povedal Janša, da je tako prestrašil Jerco

Objavljamo prepis dela magnetograma nastopa poslanca Janše na seji parlamentarnega odbora za nadzor tajnih služb, ki ga je poslanka Korče označila za neprimernega v demokratični družbi. Da naj bi poslanec grozil z maščevanjem, ko se bo zavihtel na oblast, je izjavila kmalu po končani seji. Poslanec Janša je zahteval, da se umakne stopnja tajnosti z magnetograma seje, kar se je danes tudi zgodilo.

Objavljamo zadnji del poslančeve razprave, ki jo je poslanka Korče očitno razumela na način, da bi se pozornost javnosti preusmerila od bistva problema – onemogočanje opozicije, da učinkovito nadzoruje tajne službe.

Naslednji problem, pač največji problem, ki ga imamo je to načelno vprašanje. Če komisija zamiži na oko po vsem tem, kar se je zgodilo, ali pa to malo razvodeni, preloži, potem bo obveljalo, da pač tudi za ljudi, da tu nadzora ni. Saj ljudje ne ločijo teh členov. To, kar se ve v javnosti je to, da pač direktor Sove noče dati dokumentacije. Večini ljudi se zdi ta stvar zanimiva, ker je pač, bom rekel, rumena zadeva in to enostavno ne bo potihnilo. Drugo vprašanje ali pa drug problem je to, da direktor Sove očitno laze. Tam vam je rekel, da ne more map prinesti, ker mora iti na sprejem na ambasado. Na ambasado ni šel. Pravi, da so bili še dve uri tam. Kaj so delali tam dve uri, če je stvar čista? Kaj so delali tam še dve uri? Razumete. Nima smisla. Mislim, že to, da se tako zapleta nekdo, ki je direktor Sove, nas mora skrbeti, kakšna oseba je na tem mestu, kakor kakšno službo imamo. Zadnjič, ko smo imeli tisto poročilo o arbitražnem sporazumu, ko smo videli, kako so se ustrašili.

Razglašanje Janše za luzerja je skrajno neokusno govorjenjeTretji problem, ki stvar še poslabšuje, so pa te kazenske ovadbe. Vsak, ki je približno pri zdravi pameti ve, da je ta podatek odšel iz Sove. Sedaj se pa grozi s kazenskimi ovadbami novinarjem, celo članom te komisije, kar so špekulirali mediji, tudi direktor je govoril v tej smeri. Se pravi, nekdo, ki ga ta komisija nadzoruje, grozi z ovadbami tej komisiji. To pa je, tako daleč pa še nismo bili, res. To se tako pač ne bo izšlo.

Jaz bi prosil predsednika, da še enkrat prebere te sklepe. Kakor sem jih prej slišal mislim, da gredo v pravi smeri. In tisti, ki imate kakšne kanale, kot pravite, da jih imate, do Vlade in tako naprej, pač, povejte jim da, dlje se bo stvar vlekla, slabša bo. In iz nekega problema, ki na začetku ni bil ne vem kako velik in strateški, to postaja velikanski problem, ki bo prešel tudi meje in pač zaradi, konteksta samega, zanimivo to za novinarje in za poročanje in to res ne bo državo postavljalo v kakšno lepo luč. Predsednik vlade zaposlil ljubico v tajni službi. Saj ne bo noben mislil, da je to kakšen velik prekršek, pa škandal. Da je pa to skrajno neumno, pa nespametno, pa kako je to sploh možno, to bodo pa vsi vedeli. Veste, to potem vpliva na ugled te države v času pred predsedovanjem. Jaz mislim, da se večina škode še da preprečiti. Samo to ni odvisno od opozicije. Na teh točkah, se pravi, da vztrajamo na nadzoru, bomo vztrajali. Da direktor ni sposoben, na tem bomo vztrajali. Če predsednik Vlade tega ne vidi, bo na koncu plačal s svojo glavo, kot sedaj kaže. Naš interes in seveda naša dolžnost pa je, da predvsem branimo to prvo točko, se pravi, da branimo pravico parlamenta, da nadzoruje tajne službe. Saj zato smo parlamentarna demokracija.