K. Lipnik, Finance: Tudi Cerar je navaden špekulant

Ali Miro Cerar res želi, da bi banke njegove prihranke naložile v podjetja na robu stečaja?

Zmaga Mira Cerarja je, zanimivo, razvnela vlagatelje na ljubljanski borzi in prejšnji teden so delnice kar krepko zrasle ob opazno povečanem obsegu poslov. Seveda si Miro Cerar verjetno misli, da je to delo špekulantov, do katerega bi se morali ograditi. Toda naj bo povsem jasno, čeprav gospod Cerar trdi, da nima naložb v vrednostnih papirjih, je tudi sam povsem običajen špekulant, tako kot večina državljanov. Kot je sam razkril, ima 71 tisoč evrov prihrankov naloženih v depozitu, kar je desetkrat več od slovenskega povprečja.

Cerar špekulira, da bo vrednost vsaj ohranil, popolnoma enako, kot upajo oziroma špekulirajo tudi vsi vlagatelji, ki kupujejo delnice, obveznice in druge vrednostne papirje v Ljubljani in po svetu.

Enako, kot so vlagatelji na ljubljanski borzi hitro ocenili, da stabilna vlada, ki bi jo glede na močno zmago lahko oblikoval Cerar, upam, da bo tudi ta vlada hitro spoznala, da stabilen trg kapitala ni neka neoliberalna domislica, ampak je temelj vzdržne gospodarske rasti.

Podjetja v Sloveniji so, kljub precejšnji razdolžitvi v zadnjem obdobju, še vedno v celoti gledano prezadolžena. Vendar pa ta dolg ne izhaja iz prevelikega obsega posojil, ampak iz kapitalske podhranjenosti in preskromne dobičkonosnosti.

Podatki Eurostata kažejo, da finančni dolg slovenskih nefinančnih družb dosega okoli 165 odstotkov BDP, se pravi okoli 58 milijard evrov. To je le malo več kot v Nemčiji in precej pod evropskim povprečjem. Toda podjetja v Sloveniji imajo, kljub podkapitaliziranosti (to veča finančni vzvod), najskromnejši donos kapitala med vsemi državami EU (med Eurostatovimi podatki je sicer nekaj držav, med drugim Grčija, izpuščenih). Manj kot sedem odstotkov je predlanskim v povprečju znašal donos kapitala nefinančnih podjetij v Sloveniji. Povprečje evrskega območja je predlanskim znašalo skoraj 20 odstotkov. Povedano poenostavljeno, slovenska podjetja poslujejo skoraj brez dobička. Ob tem pa je seveda treba opozoriti, da so ustvarjeni dobički v Sloveniji daleč največji vir financiranja novih naložb podjetij. Ker nimajo drugih virov, je to tudi vse, kar jim ostane.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.