K. Jaklič za Ra. Ognjišče: Krog indicev ni sklenjen

Predavatelja na ameriškem Harvardu dr. Klemena Jakliča potrditev prvostopenjske sodbe v zadevi Patria ni posebej presenetila, čeprav je, kot je poudaril, umanjkanje neposrednih dokazov očitno. V pogovoru za naš radio ni želel govoriti o političnih posledicah, saj ni, tako je dodal, politični analitik. Prepričan pa je, da bo iz vsega, kar se bo še dogajalo, izšel pomemben nauk za slovensko pravosodje.

Kot je dejal dr. Jaklič, smo v Sloveniji že vajeni tega, da ne vemo, kakšna bo odločitev rednih sodišč. Ker smo v pojasnilih lahko slišali, da je sodba v zadevi Patria indična, nas je zanimalo, kaj to pravzaprav pomeni. “Gre za sklepanje na podlagi posrednih namigov, indicev. Ko naj bi bil krog indicev sklenjen in povsem vodotesen, bi sodišče lahko sprejelo obsodilno sodbo.” A v zadevi Patria po mnenju dr. Jakliča ni tako. “Krog indicev še zdaleč ni sklenjen, poleg tega je v postopku prišlo do vrste kršitev temeljnih ustavnih pravic.”

Dr. Jaklič je prepričan, da je pot do ustave, zdaj povsem odprta. Redna sodišča, tako je dodal, ustavnega diskurza v tem primeru do zdaj niso posebej upoštevala. “Ustava bo imela nauk za slovensko redno sodstvo, ki bo zgodovinski. Hkrati bo ustavni prispevek za slovensko pravno državo in demokracijo neprecenljiv.”

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.