K. Jaklič, Radio Ognjišče: Totalitarizem zatre svobodo vsakega posameznika

Tudi zadnja oddaja »Spoznanje več, predosnutek manj« je bila poleg naših šestih javnih radijskih oddaj na temo Resnica in sočutje namenjena totalitarizmom. Z ddr. Klemenom Jakličem smo govorili o zakonodaji, ki je opravičevala vojne in povojne poboje, o totalitarizmih in tudi, kje smo danes. Meni, da bi morali v času osamosvajanja narediti večji odmik od takratnega sodstva in pravosodja, kljub temu pa ostaja optimist.

Dr. Jaklič je uvodoma spomnil, da totalitarni režim ne priznava svobodne demokratične družbe. „Totalitarizem zatre človekove pravice, zatre svobodo vsakega posameznika in s tem tudi ljudstva kot celote. Formalno se sklicuje, da je demokratičen v resnici pa ni svobode, ni niti svoboden in ne demokratičen družbeni red. Zato v totalitarizmu tudi ni pluralnosti ampak je namesto njen manipulacija.“

V nadaljevanju je opozoril da kot družba še nismo bili sposobni na ravni prava obsoditi genocidnosti prejšnjega režima. „Potrebno je razčistiti in dopustiti resnici, da pride na dan. Tukaj je problem, kako to doseči, če pa ne mimo prava. Problem je v tem, če se ne obsodi najhujših zločinov proti človečnosti potem se naredi veliko škodo pravičnosti in pravu za naprej.”

Jaklič je še dejal, da so tisti zločinci, ki so storili najhujše zločine, na prostosti. “A ne zgolj to. Dobijo visoke privilegije, še vedno zaradi tiste dolge sence totalitarizma, tistega obglavljenega trupla, ki pa še vedno skače naokrog. V takšni družbi se poraja občutek nepravičnosti, fundamentalne temeljne nepravičnosti. Zato je še kako pomemben ta element prava, ki je sposobno vseeno obsoditi takšne zločine.”

Po besedah sogovornika je nujno, da se soočimo z zločini iz preteklosti, sicer se ti zločini iz preteklosti vedno znova pojavljajo in kličejo po pravičnosti in to ne vpliva dobro na razvoj družbe. Ugotavlja, da ta del pri nas ni uspel: “Kar nekako se je izjalovilo tako, da ni niti pristnega odpuščanja in resnice pred resnico. Ni neke resnične ponižnosti, nismo prišli do resnice, niti nismo prišli do tega, da bilo zadoščenje, zaradi recimo kaznovanja tako, da mislim, da tudi tukaj ni šlo najbolje. Žal.”

Piše: Alen Salihović.

Več lahko preberete in prisluhnete oddaji na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.