Javno pismo županom notranjsko-primorske regije

Foto: Helloquence / Unsplash

Spoštovani gospod župan!

Dobro se spominjam časov, to je bilo še predno je bila železniška proga do Kopra zgrajena, da je tovor za Luko Koper prihajal po železnici do postaje Hrpelje-Kozina in Podgorje. Tu so ga preložili na kamione in ga prepeljali v Koper, kjer so ga razložili, kamione pa naložili z novim tovorom, ki so ga na prej omenjenih železniških postajah preložili na vagone in odpeljali naročnikom.

Glede na trenutno količino prepeljanega tovora je drugi tir več kot potreben. V primeru izrednega dogodka, spomnite se letošnjega junijskega dogodka na gorenjski progi med Kranjem in Škofjo Loko, se na enotirni progi promet v celoti ustavi, dokler se ne odpravijo posledice nastalega zastoja.

Spoštovani, vsak dober gospodar skrbi za napredek vsega svojega imetja, naj bo v vrednosti, količini, lepšem zgledu itd. Vi upravljate, poleg svojega imetja, tudi z občinsko lastnino, ki Vam je bila ob izvolitvi zaupana.

Kako se upravlja s premoženjem, je odvisno od tudi razpoložljivega finančnega stanja. Želje in potrebe so lahko velike, a možnosti njihove izvedbe temu običajno ne zadoščajo. Spominjam se, kako ste se borili z vladno strukturo, da bi občinam dodelili dovolj sredstev za nemoteno delo. Dobili ste drobtine, vladna stran pa si je zadržala pogačo, s katero razpolaga po svoji presoji.

Tako je vlada v mesecu juliju svojemu uradu za informiranje za potrebe referendumske kampanje, med katero želi ljudi zavajati z neresnico in lažjo proti resnici, dodelila 97.000 € iz sredstev rezervnega sklada. V tem znesku so tudi sredstva od plačanih davkov, ki jih vlada zbere od vaših občanov, med njimi pa smo seveda tudi podporniki referenduma. Menim, da vlada ni upravičena do naših skupnih državnih sredstev, s katerimi želi obraniti sporni zakon na referendumu. To bi morala kriti vladna koalicija z lastnimi sredstvi, saj tudi podporniki referenduma s prostovoljnimi prispevki financiramo stroške referendumske kampanje.

Štiriindvajsetega septembra bomo glasovali o spornem zakonu. Takrat moramo obkrožiti besedo PROTI, kar pomeni, da smo proti zakonu. Cerar z elito nas obtožujejo, da smo proti graditvi proge. To je 100% laž!!!

Na glasovalnem lističu je vprašanje: »Ali ste zato, da uveljavi vladni zakon o drugem tiru?« Zato je obkrožena beseda PROTI glas proti zakonu. Ni mi jasno, zakaj Cerar propagira projekt, ki je v vseh ozirih slabši od drugih projektov izvedbe proge Divača-Koper, ki nam bo prinesel milijardno škodo, morda ponovitev TEŠ-6.

Spoštovani, pismu prilagam priloge, ki so namenjene vašim občanom na vpogled. V občinskem in regijskih glasilih pozovite vaše občane, naj se referenduma udeležijo in glasujejo PROTI zakonu. Tako bo mogoče, da se po referendumu, ko bomo zakon o drugem tiru zavrnili, na očeh javnosti izvede izbira najprimernejšega projekta, da bo gradnja dvotirne proge Divača-Koper za nas državljane najcenejša.

Gospod župan, bodi pravi in dober gospodar!

Pozdravlja Vas Franko Rebec, železniški upokojenec iz Pivke!