Janša: Z levimi fašisti sem označeval pojave, ne oseb

Vir: STA. Kdorkoli se bo javil za predsednika vlade, mora vedeti, da s partnerji, “ki so nam zabili nože v hrbet, tudi on ne bo imel veliko sreče v situaciji, v kateri smo, in ta je resna,” je v pogovoru za televizijo Vaš Kanal dejal premier Janez Janša. Dejal je še, da v petek nikogar ni označil za levega fašista, pač pa je govoril le o pojavih.

Janša, ki je z vlado včeraj začel dvodnevni obisk na Dolenjskem in v Beli Krajini, je dejal, da se ob ugibanjih, kdo bi lahko bil njegov naslednik, zdi, kot da je objavljen javni razpis za predsednika vlade.

Opozoril je, da je položaj, v katerem je država, zelo resen. “Tisti, ki so začeli vrtati luknje v to ladjo, se tega ne zavedajo ali pa namerno ravnajo neodgovorno,” je dejal. Janša zato upa, da bo prišlo do streznitve.

Premier sicer pravi, da je “mandat vlade na razpolago, vendar ne ulici, temveč ustavnemu institutu”. Ta po Janševih navedbah pravi, da je za to, da se dokaže, da neka vlada nima večine v DZ, treba oblikovati neko drugo večino, ki izvoli novo vlado.

Janša je izrekel tudi nekaj kritik na račun nekdanjih koalicijskih partneric. Kot je dejal, si lahko vsaka stranka premisli in izstopi iz koalicije, “je pa neodgovorno da to naredi takrat, ko ni nobene alternative”. “Razumel bi, da stranke, ki so v koaliciji, dosežejo nek dogovor s strankami, ki so v opoziciji, sestavijo večino in ko izstopijo, predstavijo novo ekipo, tako da ni politične nestabilnosti in cene, ki jo je treba za to plačati. Zdaj pa je nekdo skočil v prazen bazen, dobiva buške, država pa trpi,” pravi premier.

Opozoril je, da je tudi zaradi tega ravno zdaj prišla napoved, da bo zaradi politične nestabilnosti in posledic, ki jih ta povzroča v gospodarstvu, ena od bonitetnih hiš Sloveniji znižala bonitetno oceno. To pa po besedah premiera pomeni, da bo cena za naše zadolževanje porasla “in to izključno zaradi politične neumnosti”.

Glede nagovora, ki so ga predvajali na petkovem shodu Zbora za republiko, je predsednik SDS dejal, da v njem nikogar ni označil za levega fašista, ampak je govoril le o pojavih, “ki sestavljajo tisto, kar se v svetu prepoznava kot levi fašizem”.

Ti pojavi so po besedah Janše “denimo napis na trgovini, kjer je pisalo ‘Kristjane smo klali leta 1945 in jih bomo tudi leta 2013′”, prav tako napis, “ki so ga nosili nekateri na protestih in so pošiljali ljudi v Hudo Jamo in Barbarin rov”. Med omenjenimi pojavi Janša vidi tudi obiske na domovih mariborskih občinskih svetnikov, napade na policiste ter izjave “Zdaj gremo v Ljubljano in bomo zasedli parlament in vrgli to vlado”. “To je govorica fašizma,” je dejal Janša. Ob tem je spomnil, da je tudi Benito Mussolini organiziral pohod na Rim in tako prevzel oblast, kot tudi, da so se deportacije Judov začele z obiski na njihovih domovih.

Po Janševih besedah gre pri tem za zelo nevarne pojav, ki jih je, če se jim hočemo zoperstaviti, treba najprej označiti in jim poiskati zgodovinsko primerjavo, kar da je, kot je dejal, storil tudi on.

Ob tem je opozoril, da pri tem ni bil prvi. “To je naredil že novinar britanskega časopisa, ki je pisal o razmerah v Sloveniji in o ideologih tega, kar se pri nas dogaja, in je to označil za levi fašizem,” je dejal Janša.

Komentiral je tudi nekatere lokalne teme, pomembne za Dolenjce in Belokranjce. Glede tretje razvojne osi je ocenil, da bi se njena gradnja lahko začela v naslednjem letu, vendar le, če jim bo uspelo zagotoviti sredstva. Tretjino denarja za prve odseke bi bilo mogoče po besedah Janše dobiti iz evropskih sredstev, 15 do 20 odstotkov bo zagotovila država, okoli polovico sredstev pa bi bilo treba pridobiti s koncesijami iz oddaje avtocestnega križa koncesionarju, saj drugega denarja ni. “Interes za to obstaja. V nekaj mesecih bo objavljen mednarodni javni razpis za koncesijo in upam, da ne bo kakšnih zastojev,” je dejal.

Vir: STA