Janša na proslavi Za mojo Slovenijo: Osamosvojitev je bila visoka pesem slovenskega naroda

Na proslavi z naslovom Za mojo Slovenijo, ki jo je ob dnevu državnosti organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), so izpostavili enotnost Slovencev v času osamosvojitve. Enotnost naroda in pogum njegovega oboroženega dela sta skovala zmago v osamosvojitveni vojni, je v nagovoru poudaril prvak SDS Janez Janša. “Na trgu republike bi moral stati spomenik samostojni Sloveniji!” je uvodoma izpostavil Aleš Hojs. Dodaja: “Danes smo zbrani tukaj tisti, ki slovensko pomlad razumemo kot pot, ki nikoli ni zaključena.”

“Za to, da ste danes prišli, je bil potreben enak pogum kot pred 25 leti,” je zbrane pohvalil slavnostni govorec Janez Janša. Izpostavil je, da v Sloveniji, vsaj v primerjavi z drugimi narodi, slabo častimo osamosvojitveni čas. “Osamosvojitev je uspela kljub nasprotovanju dela leve politike,” pravi Janša. Peščica ljudi, ki je poprijela za orožje, je s svojim pogumom dosegla nemogoče in omogočila prehod slovenskega naroda v nacijo, poudarja. “Vojaki so po zmagi odšli domov, zgodovina jih je pozabila, domovina jih ne bo nikoli.”

Kritikom proslave je Janša odgovoril, da če bi se toliko ukvarjali z gospodarstvom, koliko se ukvarjajo z proslavo, bi Slovenija cvetela. Verjame, da bo prišel čas, ko bo cela Slovenija slišala blagoslovitev lipe na osrednjem trgu v Ljubljani. “Osamosvojitev je bila visoka pesem slovenskega naroda,” je še dejal.

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve(VSO) Aleš Hojs je uvodoma pozdravil veterane vojne za Slovenijo, svojce padlih, tudi poslance Demosa. “Kjer stoji NLB bi morala zijati luknja, zdaj pa pravim, da bi moral stati tudi spomenik samostojni in neodvisni Sloveniji,” je dejal Hojs. Opozoril je, da so s trga odstranili celo lipo, ki jo je blagoslovil nadškof Šušter. Spomenik bi si na trgu zaslužili tudi pripadniki Teritorialne obrambe, meni Hojs, a oblasti ne pustijo niti postavitve spominske table za terorialce. Razlog? Zaščitena fasada stolpnice na Trgu republike.

“Pogum Slovencev je takrat občudoval ves svet”

V nagovoru na ljubljanskem Trgu republike je Janša posebej izpostavil pomen desetdnevne vojne za Slovenijo, pri tem pa spomnil na nekatere prelomne vojaške akcije. Kot ključno je omenil zasedbo vojaškega skladišča JLA pri Borovnici. “Pogum Slovencev je takrat občudoval ves svet,” je dejal Janša in opozoril na pomen osamosvojitvene enotnosti naroda.

Janša je osamosvojitev znova označil za edino vrednostno središče, ki povezuje slovenski narod in ga zato po njegovih besedah ne smemo rušiti. Ob tem je v nagovoru udeležencem proslave – po nekaterih ocenah se jih je zbralo več tisoč – izrazil optimizem glede prihodnjega razvoja Slovenije. Po njegovih besedah so naši temelji vendarle dovolj trdni, “da ne bo ogroženo bivanje v tej hiši”.

Opozoril je, da bo britanski izstop iz EU prinesel novo razvrščanje držav članic, pri čemer bo ključna njihova gospodarska moč. Janša je zato pozval k enotnemu prizadevanju za krepitev slovenskega gospodarstva. Poudaril je tudi nujnost krepitve obrambne moči Slovenije. Denar, ki ga država namenja za obrambo, je po njegovih besedah norčevanje iz obrambnih struktur, saj zadošča le še za životarjenje.

Se je pa Janša v nagovoru dotaknil tudi polemik, ki so se v zadnjih dneh pojavile v zvezi z organizacijo proslave VSO. Prihod na nocojšnjo proslavo je po njegovih besedah terjal skorajda enak pogum kot pred 25 leti. Če bi se toliko ukvarjali z gospodarstvom, kot so se nekateri s proslavo, bi Slovenija cvetela, je dodal in izrazil tudi razočaranje nad odnosom “nekaterih visokih državnih uradnikov” do proslave.

Janša se je prav tako zavzel za preimenovanje Trga republike. “Ko se bo ta trg imenoval Trg Jožeta Pučnika, vedite, da ste se zbudili v drugačni Sloveniji,” je dejal. Ob tem je izrazil razočaranje, da so s trga izgnali osamosvojitveno lipo, ki po 25 letih še ni dobila novega blagoslova: “Nadškof Šuštar še ni dobil naslednika, ki bi ta blagoslov opravil za celo Slovenijo na glas, tako da bi ga slišala lipa in slovenski narod.”

Udeležencem je pozdravne besede namenil tudi predsednik VSO Aleš Hojs. Opozoril je, da pomlad, ki se je začela ob osamosvojitvi Slovenije ni in ne bo nikoli končana. Pot pomladi po njegovih besedah namreč vedno znova terja dodatna prizadevanja: “Nikoli ni dovolj prizadevanj, da našo domovino naredimo boljšo.” Poudaril je, da bi na Trgu republike moral stati spomenik samostojni in suvereni slovenski državi.

Nocojšnja proslava VSO je v središču prestolnice ponudila tudi kulturni program, v katerem so nastopili mladi iz različnih koncev Slovenije, dramski igralci in pevci. Za glasbo je skrbel tudi orkester Slovenske vojske.

Sicer je VSO s proslavo izzval veliko slabe volje na desnem političnem polu. Sprva je kazalo, da bosta poleg SDS pri njeni organizaciji sodelovali tudi NSi in SLS. Najprej si je premislila zunajparlamentarna SLS, nato pa je udeležbo preklicala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak in s tem dala jasen signal, kakšen je odnos stranke do proslave.

Nesoglasja so se pokazala tudi pri izbiranju govorcev. Sprva sta bila poleg Janše napovedana tudi evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle in starosta slovenske politike Ivan Oman. Najprej se je nagovoru odrekel Oman, dan pred proslavo pa tudi Peterle, ker se je čutil nezaželenega. Predsednik VSO Hojs je namreč ocenil, da Peterle ni primeren govorec.

Na nocojšnji proslavi je manjkal tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki naj bi na njej zmolil molitev za domovino. Tako Novakova, Peterle, Oman in Zore pa so se udeležili petkove osrednje državne proslave.

Kot je Hojs povedal v izjavi za medije po proslavi, se je Zore za odsotnost opravičil, a je ni pojasnil. Sicer pa je Hojs izrazil zadovoljstvo nad obiskom slovesnosti, sploh ob vseh zapletih v zadnjem tednu. “Glede na to, koliko je bilo tej proslavi vrženih polen pod noge, je uspela imenitno,” je povedal.

Vir in fotogalerija: Reporter