Janez kot Margaret Schröder?

Avtor: Uroš Urbas. Več: Finance. Si predstavljate, kaj bi lahko Slovenci počeli v novi, postkrizni Evropi? Veste morda odgovor, kdo bo potreboval Slovenijo in kaj bodo njene konkurenčne prednosti čez dobrega pol leta, ko bo Hrvaška članica EU?

….

Dejstvo, kruto in krivično, je, da imamo v Sloveniji glede na trenutno proizvodnjo previsoke plače. Ne znamo pa narediti tako dragega in izpopolnjenega izdelka, ki bi ga nekdo kupoval na globalnem trgu, da bi upravičili take plače. Zato Janezoma (Janši in Šušteršiču) zamerim, da:

1. ne znata in ne zmoreta ljudem jasno povedati, zakaj je potrebno krčenje javne porabe;

2. ne znata ljudem vliti upanja, da bo Slovenija postala normalna evropska država, ki bo temeljila na pravu in meritokraciji;

3. ne znata ljudem predstaviti, zakaj je dobra privatizacija: ne le, da dobi država prihodke in je zato potrebnega manj rezanja drugje; še pomembneje je, da se v državo pripelje sveže upravljavsko znanje za vodenje podjetij in da se prereže slovensko domačijsko navezo med direktorji, politiki in bančniki.

Pričakovati razum in pripravljenost za skupno iskanje prihodnosti, je od slovenskih ideološko motiviranih sindikalnih voditeljev, ki nameravajo novembra spet pripeljati delavce na cesto, naivno. Zato res ne razumem Janezov (Janše in Šušteršiča), da si ne upata spopasti z nasprotniki sprememb na odprtem. Mar želita odločitev o razvoju države zaupati ljudem, ki še vedno menijo, da bo za njihovo pokojnino čez 20 let poskrbela država? Mar želita odločitve o razvoju države zaupati ljudem, ki so še pred 11 meseci največ glasov na volitvah namenili Zoranu Jankoviću, ker je obljubljal turbo zadolževanje države za neke gradbene projekte – pa čeprav je bilo jasno, da so njegove Stožice nasedla betonska polomija?

…..

Več: Finance