Janez Janša: ”V Šarčevi vladi so ljudje, odgovorni za nekontroliran prehod pol milijona ilegalnih migrantov.”

Preden tujec dobi delovno dovoljenje, dovoljenje za bivanje, posledično tudi pravice z naslova socialnih transferjev bi moral uspešno opraviti tečaj, da pridobi znanje slovenskega jezika.
Preden tujec dobi delovno dovoljenje, dovoljenje za bivanje, posledično tudi pravice z naslova socialnih transferjev bi moral uspešno opraviti tečaj, da pridobi znanje slovenskega jezika.

Pred nastopom Šarčeve vlade je slovensko zunanje ministrstvo, ki ga je takrat vodil Karl Erjavec, o marakeški deklaraciji in njeni potrditvi v javnosti tudi s strani slovenskih oblasti ni bilo širše razprave. Slišali smo lahko zgolj to, da deklaracija ni bila podpisana, kot tudi to, da gre v primeru Marakeške deklaracije za politično deklaracijo, bila naj bi dokument deklaratorne narave, ki ni pravno zavezujoč, saj gre nepogodbeni akt.

Med tem smo šli na volitve, septembra smo dobili vlado, med drugim tudi novega zunanjega ministrstvo. Čeprav se v resnici kaj bistvenega, če odmislimo, da je popolni začetnik v državni politiki postal predsednik vlade. Erjavec je odšel na obrambno ministrstvo, bivši premier Cerar pa se je Gregorčičeve preselil na drugo stran Prešernove ceste v Mladiko. Slovensko stališče do deklaracije pa je ostalo nespremenjeno. Čeprav se je od spomladi pomembno spremenilo geopolitično ozračje, povezana s to deklaracijo. Med drugim se od deklaracije odvračajo vplivne evropske države, Rusija, ZDA in Kitajska pa se s temi vprašanji sploh ne ukvarjajo.

Tako je minister Cerar v četrtek, 15. 11. 2018, na tiskovni konferenci povedal, da bo Slovenija decembra v Marakešu sodelovala pri sprejemanju dogovora ZN o migracijah. Minister je glasno zagotavljal, da gre za politični dokument, ki državi dovoljuje, da ohrani polno suverenost. Vlada je svojo odločitev sprejela, tako nekako je bilo razumeti Cerarja, ker želijo, da Slovenija ostaja del tistega sveta in Evropske unije, ki razume, da so migracije globalni pojav in kot take potrebujejo globalni dogovor.

Cerar je prepričan, da bo globalni dogovor za Slovenijo pozitiven: »Če ne sodelujemo, potem se mora vsaka država sama soočiti s tem problemom in ga zato ni mogoče učinkovito obvladati, še manj vračati nezakonite migrante v države izvora oziroma varne države, od koder so prišli.«

Janez Janša, predsednik SDS, je pozval k protestnemu shodu (kar je minister Cerar označil za neutemeljeno zastraševanje državljanov), ki naj bi spremljal izredno sejo državnega zbora, ki bo potekala v sredini prihodnjega tedna. Poslanci bodo razpravljali o odstopu Slovenije od globalnega dogovora.

Ker so vladi pokorni osrednji mediji v javnost razširili zgolj vladno agendo, je seveda pomembno poznati, čemu opozicija in kritična javnost nasprotuje Marakeški deklaraciji. Morda bodo bralcu povsem dovolj Janševa mnenja, ki jih je pred dnevi predstavil na NoviTV24. Prepričan je, da je vladno vztrajanje pri deklaraciji posledica zakrivanje odgovornosti Cerarjeve vlade. Pri tem je posebej izpostavil, da so v Šarčevi vladi na ključnih položajih isti ljudje, ki so leta 2015 čez Slovenijo nekontrolirano spustila pol milijona ilegalnih migrantov, med njimi so bili tudi nekatere teroriste, Podobno naj bi po Janševem mnenju nemška vladajoča koalicija velik delež krivde za stanje, kakršno je trenutno v tej državi in tudi širše v regiji, med drugim tudi za brexit. Janša zato vidi Marakeško deklaracijo kot točko delitve na tiste,

»ki se zavedamo realnosti trenutka, ki se zavedamo demografske slike v mediteranskem bazenu in nasploh in ki se zavedamo tudi tega, da tega problema ni možno rešiti, če ga ne rešujemo na samem izvoru, v našem primeru predvsem v Afriki, kjer rast prebivalstva vsako leto dodatno eksplodira, in tiste, ki vidijo v uvažanju čim večjega števila migrantov iz tujega okolja nadaljevanje projekta iz komunističnega manifesta, kjer piše o neki socialistični brezrazredni družbi, ki jo bomo lahko ustvarili šele potem, ko bomo razgradili družino, narod, vero, zasebno lastnino in zasebno šolstvo. Zdaj so pač malo spremenili te prioritete, ampak razgradnja družine in naroda je še vedno prioriteta teh ljudi, ki se sedaj drugače imenujejo, je pa to še vedno politika kulturnega marksizma in za njih so ilegalni migranti potencialno novi volivci, ki ne bodo imeli korenin, s katerimi bodo lažje razgrajevali družino in narod in zaradi tega je ta dokument škodljiv.«

Če sklenemo povzetke zadnjega dogajanja, povezanega z Marakeško deklaracijo, lahko ugotovimo, da se odpirajo ključna vprašanja o naši prihodnosti. Bojimo se lahko, da bo Šarčeva vlada, ki je dejansko zgolj kozmetično popravljena Cerarjeva vlada, sledila agendam iz laboratorijev kulturnega marksizma in s tem dolgoročno spremenila slovenski narodni značaj in vrednote.