J. Zupanič, Večer: Potrpljenje

Zdi se, da moramo počakati samo še kak dan, pa bo naše povolilno potrpljenje poplačano. Ponedeljek naj bi bil prelomnica, ko se bodo politiki nehali ukvarjati sami s seboj. In s tem, kdo bo minister ter kaj bodo dobili zaslužni za ministrovo imenovanje oziroma ali bodo vladi dovolj blizu, da bodo lahko vplivali na njene odločitve. Po ponedeljku naj bi bilo torej vse drugače. Pa ne bo tako. Državljani ne bomo v hipu vedeli, kaj nas čaka in koliko boljše bomo živeli pod novo vlado. Prihodnji teden bo zgolj naznanil vlado in zabetoniral koalicijske obljube državljanom.

Potem se bo začelo tipanje, kje naj vlada zagrabi najprej. Ne bo nam ugajalo, a v medvladju je življenje teklo naprej, problemi so se kopičili, saj jih odhajajoča vlada ni reševala tako, kot bi jih lahko tista s polnimi pooblastili. Novo vlado čaka najprej gašenje grehov stare vlade. Državljanom namreč niti največji adut te vlade, bodoči finančni minister Mramor, ne more za med prodati filozofije programskega proračuna, dokler vlada upokojencem ne vrne pravice do pokojnine in do dela, na katero so pripravljeni plačati davke. Kako pa bo opravičila nadaljnje čiščenje proračunskih izdatkov, če se bo otepala davkov, ki so jih ljudje pripravljeni plačati. In kako bo sindikatom in upokojencem dopovedala, da zgolj višja gospodarska rast ne bo dovolj, da bi v doglednem času pozdravili javne finance, če ne bo znala ceniti državljanov, ki delajo in plačujejo davke.

Več lahko preberete v Večeru.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.