J. Pavlič, Družina: Odločna podpora družini

Papeževe besede Američanom in Kubancem veljajo tudi nam

Papež Frančišek je imel v minulih dneh najdaljši obisk v svojem pontifikatu, ki je po svoji odmevnosti med najbolj zahtevnimi. Sporočilo obiska in predvsem papeževih nagovorov pa je aktualno tudi za naše razmere.

Filadelfijski nadškof Charles Chaput, gostitelj papeža Frančiška in osmega svetovnega srečanja družin v Filadelfiji, je v zvezi s papeževimi govori v ZDA v pogovoru za avstralski list The Guardian posvaril pred možnimi »razočaranji«: »Kar ljudje slišijo govoriti Frančiška, je drugačno po tonu, ne pa po vsebini. Razlika je pomembna, vendar ne iz razlogov, ki si jih nekateri želijo.« Papeževega poziva k usmiljenju in sočutju ne smemo napačno razumeti, je opozoril nadškof. Prav tako ne drugih povabil, bi lahko dodali.

Kot si jih je npr. narobe razlagal poročevalec za TV Slovenija iz ZDA. Za oddajo Odmevi 25. septembra je med drugim izjavil: »…poziva jih (ameriške škofe, op. pisca), da prenehajo s kulturnim bojem, ko gre za istospolne poroke pa pravico do splava…« V resnici je papež Cerkev v ZDA pohvalil: »Cenim neomajno zavezanost Cerkve v Ameriki, ko gre za življenje in družino, kar je glavni razlog za moj tokratni obisk«.

Kako naj Američani (pa tudi Slovenci) sprejemajo svoje poslanstvo in odgovornosti v Cerkvi, je papež izrazil z vprašanjem, ki ga je papež Leon XIII. izrekel poznejši ameriški svetnici Katarini Drexel, ko mu je pripovedovala o potrebi po misijonih: »In ti? Kaj boš naredila?« Papež Frančišek Američanom in vsem nam naroča: »Vsak med nami mora odgovoriti najbolje, kolikor more, na Gospodov klic k izgrajevanju njegovega telesa, Cerkve.«

Glede družine tako, da jo podpiramo na vseh ravneh. »Molim, da bodo ti dnevi molitve in premišljevanja o pomembnosti družine za zdravo družbo opogumili družine, da si bodo še naprej prizadevale za svetost in gledale na Cerkev kot zvesto spremljevalko, pa naj se soočijo s kakršno koli preizkušnjo,« je papež zagotovil ob slovesu od Američanov.

»Ne moremo si predstavljati zdrave družbe, ki ne daje prostora družinskemu življenju. Ne moremo si predstavljati prihodnosti družbe, ki ne odkrije zakonodaje, sposobne braniti in zagotavljati minimalnih ter nujnih pogojev, v katerih se družine lahko razvijajo, zlasti tiste, ki so šele na začetku,« je opozoril pri molitvenem bdenju z udeleženci svetovnega srečanja družin v Parku Benjamina Franklina v Filadelfiji.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.