J. Mihovec: Cerkev vzhoda II. – vzpon islama in izgubljena priložnost

mekaV enem samem stoletju so muslimanske vojske pridirjale iz zakotja Arabskega polotoka tja do južne Francije, do vrat Bizanca in do same Indije. Nekdanji divji nomadski konjeniki so prav hitro prevzeli navade bolj civiliziranega okolja. Kalifi so se naselili v Damasku. Poganom so sicer vladali z mečem. Kristjani in Židje pa so veljali za ljudstva Knjige. Naprtili so jim posebne davke, morali so nositi posebno obleko in niso smeli opravljati nekaterih poklicev. A v imperiju, ki se je raztezal od Atlantika do Indijskega oceana, je v zlatem obdobju islama vladala sorazmerna toleranca.

Ta velik imperij pa so izkoristili tudi nestorijanci. Misijonsko delovanje je cvetelo naprej. Prav v tem zlatem obdobju islama so misijonarji prišli do današnjega Uzbekistana, Kirgizije, Mongolije, Tibeta in Kitajske. Spustili so se tudi preko gorovij Afganistana tja do južne Indije, kjer so jih imenovali Tomaževe kristjane in so se ohranili do današnjih dni. Celo Sokotra, otok pred somalsko obalo je bil nekdaj krščanski.

V Arabskem imperiju so vladali do leta 750 umajadi. A predobra gostija ima nevarne posledice. Tega leta jih je na gostiji poklala tekmujoča stranka abasidov. Vse razen enega, ki je zbežal v Kordobski kalifat. Novi vladarji so se preselili v Bagdad in tja do prišli tudi nestorijanski patriarhi. To je pomenilo pravi pravcati razcvet. Azijski misijoni imajo 200 škofij združene v 27 metropolitijah. Nestorijanci so bili v vsej Aziji. V trenutku ko je bil uspeh na dosegu roke se je začel njihov zaton. Nekaj napačnih odločitev, korupcija in premalo sodelovanja je bilo kritičnih. Abasidski kalifat so v 10. stoletju prav potiho prevzele kurdske družine, ki so kalifa sicer pustile vladati, a resnična oblast je bila pri njih. Centralna oblast se je začela krhati. Konec 11. Stoletja so v Levant pridrli Križarji in povzročili silovit nemir. Ves arabski svet je kipel v neskončnih bratomornih vojna in v vojnah proti Frankom. A še hujša nevarnost je prihajala iz Azijskih step. Mongoli so v enem samem stoletju osvojili centralno Azijo, Kitajsko. Na področju današnjega Uzbekistana so uničili kraljestvo Horezmijcev. Leta 1258 so bili že pred Bagdadom. Mesto je padlo in v enem največjih klanj so v milijonskem mestu ubili četrt milijona ljudi. Mongoli so pobili tudi ogromno število kristjanov. A njihova usoda je bila lažja. Številni mongolski kani so imeli žene, ki so imeli nestorijanske žene in so bili do nestorijancev presenetljivo tolerantni.

V tem času je omahujoče križarje presenetila legenda o nadduhovniku Janezu. Prav Mongoli so prinesli legendo, da za muslimanskimi morji v Indiji leži mogočno krščansko kraljestvo. Za križarje, ki so pripeljali islam na rob prepada so bile mongolske pomožne čete, sestavljene iz Gruzincev, Armencev in nestorijancev glasniki prihoda velikega krščanskega vladarja. Presenečeni dominikanci, jezuiti, kapucini, ki so misijonarji v centralni Aziji so presenečeno srečevali kristjane. Kristjane, ki so se ohranili 1000 let, ne da bi na zahodu kdo kaj vedel za njih.

Pa je utvara trajala le 60 let. Mongolom se je za njihove ‘genocidne ideje’ zdel islam bolj primeren, pa so ga prevzeli. Egiptovski sultan Bairbas je premagal tiste Mongole, ki so že zavzele Sirijo in rinile v Egipt. Mongoli so se umaknili in maščevanje ponovno vstalega islama je bilo strahovito. Hkrati pa je z vzhoda prihajala že nova nevarnost. Timurlenk, tatarski vladar je bil zadrt musliman in v desetletjih masakrov je je zdrobil hrbtenico nestorijancev. V komaj opisljivih masakrih je pobil milijone kristjanov, yezidov, Zaratustrovcev, Indijcev in tudi vseh muslimanov, ki so se mu upirali. Nestorijanci so se umaknili tja od koder so prišli. V severno Mezopotamijo in neprehodne kudska gorovja.

Patriarh je moral zbežati iz Bagdada. Njegov sedež se sedaj seli iz kraja v kraj. Iz samostana v samostan, kjer so se le počutili varne. Pa težav še kar ni bilo videti konca. Osmanski Turki so se dvignili v 14. stoletju. Leta 1453 so zavzeli Konstantinopel in se po tem uspehu ponovno obrnili na vzhod. Sultan Selim je zavzel Sirijo. Plazu ni bilo več mogoče ustaviti. Naslednji so bili na vrsti Mameluki v Egiptu. Turki so zavzeli prav vse arabske države razen Maroka. V teh deželah ni bilo več nekdaj tako razvitega arabskega prava. Začela se je strahovlada za vse.

Ves orient je padel v srednji vek, ki je trajal do začetka 20. stoletja.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.