J.Damijan, blog: Zadnji dnevi umetnega raja?

Do konca naslednjega tedna bo bolj jasno po kateri trajektoriji se bo gibala usoda Slovenije v naslednjih nekaj letih. Evropska komisija (EK) se bo opredelila do slovenskega paketa ukrepov v programu stabilnosti. In če ne bo zadovoljna, se lahko odloči, da za Slovenijo uvede »postopek za zmanjšanje presežnih neravnovesij«. Ker je v podobni situaciji tudi Španija, se zna zgoditi, da iz političnih razlogov do uvedbe tovrstnega ukrepa zoper obe državi ne bo prišlo. Kar pa ne pomeni, da bo Komisija križem rok gledala na poslabševanje situacije v Sloveniji. Pač pa bo v Slovenijo poslala »tehnično pomoč«. *

Resnici na ljubo neke vrste »pred-trojka« za Slovenijo že deluje. Prva konkretna oblika pred-trojke se je izkristalizirala v drugi polovici lanskega leta, ko so ECB, EK in IMF družno »komentirale« predloga zakona o slabi banki in dale zelo konkretna navodila, kako ga operacionalizirati. Druga oblika pred-trojke deluje v zadnjem mesecu in pol, pred in po objavi poročila EK o makroekonomskih neravnotežjih v Sloveniji. Predstavniki Komisije so opravili obiske in imeli številne pogovore z novo vladno ekipo, predvsem na ministrstvu za finance in ministrstvu za gospodarstvo. Pri tem je bilo naši novi vladni ekipi zelo jasno in brez diplomatskega žargona rečeno, da njihov jurišniški način reševanja gospodarske situacije, kot so ga napovedovali pred prihodom na oblast, nima in ne bo dobil podpore v Bruslju.

V čem je jedro konflikta? Najprej nekaj podatkov za ozadje. Slovenija se v petem letu gospodarske agonije sooča s tremi ključnimi problemi: (1) slabe terjatve v bankah, ki hromijo kreditno rast, (2) prezadolženost podjetij in (3) nezmožnost stimuliranja gospodarske rasti. Prva dva problema sta povezana, tretji pa je posledica prepoznega začetka reševanja prvega.

Več: Damijan blog