Izjava ob volitvah za rektorja Univerze v Ljubljani

univerzaPREJELI SMO.

Spoštovani,

ob volitvah za rektorja univerze v Ljubljani, sem v sredstvih obveščanja zasledil tudi podtikanja o času direktorovanja, kandidata za rektorja dr. Duhovnika v Litostroju.

Kot bivši predsednik Neodvisnega sindikata v Litostroju, kateri sem aktivno sodeloval pri vseh odločitvah v tem času sledeče:

Duhovnik je prišel v Litostroj v septembru 1990. Takrat so imeli Titovi zavodi Litostroj 195 milijonov mark izgube. Direktor Šlander je odstopil. G. Ovsenik je zahteval od države 10 mio mark in visoko plačo 40.000 nemških mark na mesec. Dr. Duhovnik je bil v novem vodstvu, kot strokovnjak za strojništvo . Ker g. Ovseniku niso odobrili njegovih zahtev, je kmalu, mislim, da po desetih dneh odstopil. Z njegovim odstopom je bil stečaj Litostroja neizogiben. Takrat je bilo v Litostroju 3982 zaposlenih. Podrli so se trgi, zaradi vojne v Iranu, Iraku, Rusija je razpadala , Jugoslavija propadala. Skratka čez noč smo bili brez dela z 195 mio mark dolga.

Odločni mož Dr. Duhovnik je sklenil, da reši Litostroj, in kot vidimo danes, ga je tudi rešil.

Vmes se je dogajala tranzicija – lastninjenje. Vseskozi je vztrajal na celovitost ohranitve Litostroja in želel ,da v tem delu Evrope obstaja sodoben koncern.

Vse je normalno potekalo do druge faze lastninjenja. Ko je bilo potrebno da izda agencija za lastninjenje končno soglasje, se je ustavilo. V postopku lastninjenja je bilo jasno določeno, da Litostroj za rešitev najame od tujih bank kredit, cca 40 mio mark, za deset let, delavci vložimo certifikate in vložimo še premalo izplačane plače (20%) ter tako postanemo 49 odstotni lastniki. Vedno je trdil, da delavci morajo biti delni lastniki,da imajo interes za uspeh podjetja.

Ni bil prave barve, pokazal pa je pošteno idejo lastninjenja. To so tranzicijski tajkuni sprevrgli in pomazali, delavci nismo postali solastniki, nimamo ničesar.

Po šestih letih razočaran, a kljub vsemu je rešitelj moral oditi. Do potankosti poznam, njegovo poštenost, vztrajnost,delavnost.

Povem lahko le to, da je on je edini, ki lahko v teh težkih časih potegne univerzitetni voz napredka naprej. Kot sindikalni zaupnik vem, kako dobro je sodeloval z nami in spoštoval delo vsakogar in zaposleni na Univerzi bodo z njim dobili pravega sogovornika.

Jože Erčulj,
bivši predsednik Neodvisnega sindikata v Litostroju