Izjava dneva, Zijad Bećirović: Tudi zaradi Turčije še brez svetlobe na koncu bližnjevzhodnega tunela

becirovic

Turčija je že dalj časa v središču pozornosti evropske in svetovne javnosti. Tako zaradi nedavnega sporazuma med EU in Turčijo glede vračanja beguncev, kontroverzne vloge Turčije v sirijski vojni (prek države naj bi potovali konvoji cistern z nafto, ki jo je prodajala Islamska država), zaostrenih odnosih med Turki in Kurdi ter zaradi avtoritarnega odnosa predsednika Erdogana do njemu nenaklonjenih medijev, kot je časnik Zaman.

O razmerah v Turčiji smo  za mnenje vprašali dr. Zijada Bećirovića, direktorja Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES).

Zijad Bećirović:

Pred nami je partija šaha med turškim predsednikom Erdoganom in nemško kanclerko Merkel. Ostala Evropa v glavnem statira. Dejansko imamo situacijo, da tudi Turčija ne more več kontrolirati begunskih tokov v takšni meri, kot to pričakuje EU. Dogajanja so skoraj v celoti izven nadzora. Konvoji z nafto so tolerirani tudi s strani zavezniških letalskih sil, edino Rusi so decembra 2015 trikrat bombardirali te konvoje. Dogajanja v zvezi s časnikom Zaman so predvsem povezana z osebnimi zamerami med Erdoganom in urednikom tega časnika Bülentom Keneşom, ki je pristaš Fethulla Gulena, glavnega Erdoganovega nasprotnika, prej pa glavnega zaveznika.

Erdoganov odnos s Kurdi je zelo kompleksen. V svoji stranki AKP ima 55 poslancev turške skupščine, ki so Kurdi, prokurdska HDP pa ima od skupaj 59 poslancev le 38 Kurdov. V turški vladi je podpredsednik in donedavnega minister za finance Kurd Mehmet Simsek, v vladi pa so še štirje ministri Kurdi. Istanbul je največje kurdsko mesto na svetu, v njem namreč živi tri milijonov Kurdov, ki tradicionalno glasujejo za AKP. Erdogan ima odlične odnose s Kurdistansko regionalno vlado (KRG) na severu Iraka, ki jo vodi Masud Barzani. Prejšnji teden je KRG podprl z 200 milijonov posojil. Na drugi strani imamo Delavsko stranko Kurdistana (PKK), ki pogosto uničuje kurdski naftovod proti Turčiji in je v ideološki vojni z KRG. Dogajanja v Turčiji in okrog Turčije so precej zapletena in zaradi tega še zdaleč ni mogoče pričakovati svetlobe na koncu (bližnjevzhodnega) tunela.