IZJAVA DNEVA, Tanja Porčnik: SDH ali kako imamo dovolj državnega kapitalizma

porcnik2Tanjo Porčnik, predsednico Visio instituta, smo povprašali o razsežnostih aktualnih menjav v upravi SDH.

Zamenjava uprave SDH s strani nadzornikov ni bila presenečenje, kot tudi tudi ne nedopustno dejanje. Navsezadnje je pravica lastnika, v tem primeru države, da na ključne položaje imenuje osebe po svoji presoji. Ob imenovanju teh oseb pa lastnik, če hoče ali noče, prevzame odgovornost.

Letos spomladi je vlada pravilno postopala v sagi pri prodaji Telekoma, oziroma njegovi neprodaji, ko ni želela sprejeti odločitve namesto SDH. Vsaj formalno tega ni storila, saj kaj je potekalo za zaprtimi vrati, lahko le ugibamo.

Medtem pa vlada ne more uiti odgovornosti imenovanja nove uprave SDH, kot je to želela predstaviti javnosti ta teden, ko so vladne stranke ena za drugo pred mediji ponavljale, da nimajo vpliva na proces imenovanja uprave SDH. Ali vlada ne razume svoje odgovornosti ali želi javnost zavesti o njej?

Zdi se, da se vlada otepa te odgovornosti, ker se ob izbranih posameznikih postavljajo resni dvomi, da je šlo za izbor najbolj primernih kandidatov za upravljanje 11 milijard vrednega državnega premoženja in ne za osebe, katere so podaljšek interesnih skupin, ki so blizu vladnim strankam oziroma imajo moč nad njimi zaradi takih ali drugačnih razlogov.

Državnega kapitalizma, kjer interesne skupine vodijo vlado, smo v Sloveniji imeli dovolj. Pleča državljanov niso iz železa, na njih je veliko modric in iz njih teče kri. Odgovornost za to bo slej ali prej morala sprejeti politična elita.