Izjava dneva, Matevž Tomšič: “SMC – ‘stranka za enkratno uporabo'”

matevz tomsic
Foto: www.fini-unm.si.

27. maja je Stranka modernega centra (SMC) v Zbiljah skupaj z okrog 800 člani praznovala 2. obletnico nastanka stranke, ki se je najprej imenovala Stranka Mira Cerarja. Voditeljica informativne TV oddaje je ta dan predsednika Mira Cerarja spomnila, da so se v Zbiljah nekdaj srečevali tudi člani LDS. Za oceno delovanja SMC, vlade, ki jo stranka vodi, in za mnenje o prihodnosti stranke, smo vprašali dr. Matevža Tomšiča, sociologa, univerzitetnega profesorja in publicista.

Matevž Tomšič:

Glavna vladna stranka SMC deluje tako, kot je bilo od nje mogoče pričakovati že pred volitvami leta 2014. Gre za stranko brez profilirane ideološke orientacije, resnega programa, trdne organizacijske strukture in solidnega kadrovskega bazena. In po dveh letih se situacija glede tega ni kaj dosti spremenila. Takšna stranka dejansko ne more dobro opravljati svoje funkcije povezovanja skupin državljanov s sfero političnega odločanja; kaj šele, da bi dobro vodila vlado. Vlado pod njenim vodstvom lahko ocenimo za najmanj kompetentno v celotni zgodovini samostojne Slovenije. Tisti, ki so na odločevalskih položajih v izvršni veji oblasti, v resnici sploh ne vladajo, ampak so zgolj izpostave določenih vplivnih skupin in lobijev, ki preko njih črpajo vzdržujejo sistem rent in privilegijev.

SMC je nastala kot tipična ‘stranka za enkratno uporabo’. Zelo verjetno se bo tako njena zgodba – vsaj v obliki vladajoče stranke – končala z naslednjimi parlamentarnimi volitvami.