Iz MNENJ Z MERO: Škof Rožman in nogomet + Socializem je pobeljen grob

nogometS predstavitvijo knjige Mnenja z mero smo v njej zbrane kolumne tudi umaknili s spleta in jih boste lahko brali le v knjigi, ki je do jeseni na voljo za nakup samo preko naročniške strani na Časniku. Vsak teden vas bomo torej spomnili na pasus iz preteklih, a še vedno zelo aktualnih prispevkov, ki jih lahko v celoti preberete v knjigi Časnika in tako podprete njegov nadaljnji obstoj.

Blaž Otrin: Škof Rožman in nogomet (6.2.2013)

29. ljubljanski škof Gregorij Rožman je oseba, okoli katere je verjetno skoncentrirano največ predsodkov in kompleksov v percepciji Slovencev do svoje lastne zgodovine in to velja za vse ravni, od poklicnih zgodovinarjev, novinarjev do šankovskih debaterjev. Še več, pri nas se večina ljudi pri tej temi čuti popolnoma kompetentne, še celo bolj kot pri komentiranju nogometa in v tem smo gotovo fenomen. Podoba škofa Rožmana kot fašistofila in trdovratnega izdajalca, ki je prisotna pri večini prebivalstva, je bila skrbno skonstruirana v času komunizma in je postala dogma. Ta dogma se je tako močno ukoreninila v našo družbo, da se je ohranila vse do danes in se bo verjetno, žal, tudi v prihodnosti. Pri tem ne gre za vprašanje obravnave delovanja nekega ljubljanskega škofa, ampak za ideološko temo par exellance, gre za vprašanje odnosa do druge svetovne vojne, odnosa do revolucije in bratomorne vojne, kar za večino še danes predstavlja ključno vprašanje slovenske samobiti.

Tomaž Ivešić: Socializem je pobeljen grob (21.12.2013)

Pri demokratičnem socializmu, kljub temu, da lahko do onemoglosti poudarjajo, da ne gre za obstoječe socializme, gre v bistvu ravno za to. Je pač bolj simpatično in prepričljivo govoriti o nečem novem. O nečem novem je govorila tudi Pozitivna Slovenija, pa niso prinesli nič novega, kvečjemu same stare obraze. Nekaj novega naj bi bila tudi novoustanovljena stranka Solidarnost. Vendar je bila ob prispevku na dnevniku prva oseba, ki sem jo zagledal, spoštovani akademik dr. Jože Pirjevec, za njim pa nekdanji minister za zdravstvo Dušan Keber. Oba gledam na TV-ju že, odkar pomnim, res nekaj novega.