Iz MNENJ Z MERO: H. Jaklitsch – Strast za oblast + A. Čerin – Mami, greva na faks

janez-stanovnikS predstavitvijo knjige Mnenja z mero smo v njej zbrane kolumne tudi umaknili s spleta in jih boste lahko brali le v knjigi, ki je do jeseni na voljo za nakup samo preko naročniške strani na Časniku. Vsake toliko vas bomo torej spomnili na pasus iz preteklih, a še vedno zelo aktualnih prispevkov, ki jih lahko v celoti preberete v knjigi Časnika in tako podprete njegov nadaljnji obstoj.

Helena Jaklitsch: Strast za oblast (8. oktober 2013)

Ko sem poslušala hreščečega starčka, ki nam je razlagal o ekonomskih zakonitostih, pa o času med vojno in naši osamosvojitvi, o zaslugah OF za našo samostojno državo ter o pomiritvi v našem narodu, sem se nehote spomnila besed ameriškega veleposlanika ob nastopu Stanovnika v Dražgošah: “To je svobodna država, lahko reče, kar hoče, ne zamerimo mu. Pred 70 leti je bil junak, danes je že star mož. Mislim, da ni primerno, da ga kritiziramo. Seveda se ne strinjamo, vendar nič hudega.« Se strinjam, ni primerno, da bi ga kritizirala, ker živi v svojem namišljenem svetu, narobe pa bi bilo, če bi pustila, da ta njegov svet, zgrajen na manipulaciji in potvarjanju, še naprej tvori (izkrivljeno) zgodovino našega naroda.

Aleš Čerin: Mami, greva na faks (18. februar 2014)

Skrb za nesamostojnost svojih otrok starši gojimo tudi globoko v najstniška leta, ko se na primer otrok vpisuje v srednjo šolo. Ste že kdaj slišali starše, kako se pogovarjajo med seboj: “Kam ste se pa vi vpisali?”. Kot da se starši kam vpisujejo! Pa saj pravzaprav v resnici se vpisujejo. Namesto petnajstletnika se najprej odločijo na katero šolo bo hodil. Ker on ne ve, kaj je zanj dobro! Namesto najstnika tudi izvedejo simbolni akt vpisa. Kot da najstnik ne ve, kako mu je ime, kdaj se je rodil, kako je ime očetu in materi, … Prav ne privoščijo najstniku, ki bi tako rad bil odrasel, nekaj samostojnosti.