Iz MNENJ Z MERO: A. M. Poznič – Proč z neodvisnimi kandidati in njihovimi listami; G. Čušin – Nisem član, sem člen

Volitve, foto: Aleš Čerin.
Volitve, foto: Aleš Čerin.

S predstavitvijo knjige Mnenja z mero smo v njej zbrane kolumne tudi umaknili s spleta in jih boste lahko brali le v knjigi, ki je do jeseni na voljo za nakup samo preko naročniške strani na Časniku. Vsake toliko vas bomo torej spomnili na pasus iz preteklih, a še vedno zelo aktualnih prispevkov, ki jih lahko v celoti preberete v knjigi Časnika in tako podprete njegov nadaljnji obstoj.

Andrej M. Poznič: Proč z neodvisnimi kandidati in njihovimi listami (19. september 2010)

Med mnogimi stranpotmi naše demokracije vidim ti. neodvisne kandidate. Prvi med njimi je bil sam Kučan, ki se je dal kandidirati s podpisi volivcev, saj naj bi tako postal »nestrankarski« kandidat. Za njim se je ta razvada množila do nepreglednosti. V demokratični ureditvi bi moralo biti normalno, da ima vsak svoje politično prepričanje in ga lahko brez strahu, svobodno tudi izrazi in drugi to sprejemajo, čeprav se ne strinjajo. Ali se je Kučan bal, da ne bo izvoljen, če bi kandidiral kot komunist? Verjetno, saj se je ZKS preimenovala še pred prvimi demokratičnimi volitvami in se kot taka nikoli v svoji zgodovini ni preizkusila na svobodnih volitvah.

Gregor Čušin: Nisem član, sem člen (27. marec 2011)

Pa se ne razburjam zaradi tistih, ki mislijo, da lahko vrnejo svoje »članstvo«, ampak zaradi nas, črede, nedeljnikov, ki mislimo, da »članstvo« zadostuje. Ko prebiram pisma bralcev, vse bolj spoznavam, da so plašnice grozovitejše od slepote. A Bog ni birokrat. Ne zanimata ga članstvo in članarina …