Iz državne malhe v cerkevno nabirko (Žurnal, 17.12.)

PISMO BRALCA. Spoštovano uredništvo tednika Žurnal,

zdi se mi, da ste z naslovom sobotnega Žurnala hoteli zgolj senzacijo – še eno provokacijo, da bi ljudje raje pregledali Vaš časopis. Če imam prav, lahko preskočite vsebino in preberete le še predzadnji stavek in lep pozdrav.

Sicer bi si gospa Pureber pred pisanjem svojega skrajno levega komentarja na četrti strani pogledala, kaj o verskih skupnostih pravi zakon Republike Slovenije o verski svobodi.

Cerkve in druge verske skupnosti, ki se zavzemajo za duhovnost in človekovo dostojanstvo v zasebnem in javnem življenju, si prizadevajo za osmišljanje bivanja na področju verskega življenja in imajo hkrati tudi s svojim delovanjem pomembno vlogo v javnem življenju z razvijanjem svojih kulturnih, vzgojnih, izobraževalnih, solidarnostnih, karitativnih in drugih dejavnosti s področja socialne države, s katerimi bogatijo nacionalno identiteto in s tem opravljajo pomembno družbeno nalogo, so splošno koristne organizacije (5. člen).

Torej enakopravnost niti slučajno ne pomeni ateistične osnove. Ateizem je zgolj eno izmed filozofskih prepričanj.

In gospa Pureber lahko skupaj z gospodom Beganom (+še kdo) ustanovi eno izmed verskih skupnosti (ateistično). Kot slovenski davkoplačevalec bom seveda prispeval tudi za njeno skupnost.

Verjetno bi gospa Pureber precej lažje prikazala idealno ločitev cerkve od države na primerih iz različnih evropskih držav. (Predlagam Francijo).

Pa še ena ponudba: kadar se ponovno obeta en komentar skrajno levo (“Revolucija kot proces”, diplomsko delo gospe novinarke), lahko za desno stran Vašega časopisa brezplačno napišem še drug uravnotežen komentar (“Uporaba biomase” 🙂 . Obljubljam, da bo moj komentar na istem nivoju in vsaj toliko poučen. Kot matematik lahko pomagam še pri seštevanju različnih spremenljivk. In merim podaljške trepalnic :-).

Če bo Žurnal še naprej tako neuravnotežen in splošno nerazgledan – torej Kuba, Albanija in Slovenija, bom res moral poiskati nalepko APEK za neželeno dostavljanje Žurnala v nabiralnik.

Pa lep pozdrav!

Ambrož Demšar, Škofja Loka