Italija danes: Desna koalicija v vodstvu, Gibanje pet zvezd zmagovalka med strankami

Voditelji desnosredinske koalicije: Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi in Matteo Salvini,. Foto: Alamy Stock Photo
Voditelji desnosredinske koalicije: Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi in Matteo Salvini,. Foto: Alamy Stock Photo

Italijanske volitve, te so se končale v nedeljo ob enajsti uri zvečer, budno spremljajo vsi evropski mediji in seveda tudi vsa evropska politika. Kar je razumljivo glede na predvolilna dogajanja, v katerih so bili v središču pozornosti voditelji evro skeptičnega  gibanja pet zvezd in seveda Silvio Berlusconi, ki je okoli svoje stranke Naprej Italija in s tesno povezavo na Ligo (prenovljeno Severno ligo) zbral desnosredinsko koalicijo, s katero napoveduje izgon migrantov.

V Italiji sedaj štejejo glasove po nedeljskih parlamentarnih volitvah. Po trenutno preštetih glasovnicah zmaguje Berlusconijeva desno sredinska koalicija, na drugem mestu ji sledi Gibanje petih zvezd, ki bo, tako sedaj kažejo trenutni rezultati, zmagovalna stranka, doslej vladajoča levo sredinska koalicija pa bo, kot se trenutno kaže, doživela hud poraz.

Podatki, ki jih po več kot polovici preštetih glasov za senat in tretjini za poslansko zbornico prikazuje ministrstvo za notranje zadeve, kažejo na zmagovalko volitev. To naj bi bila je desno sredinska koalicija z okoli 37 odstotno podporo v obeh domovih parlamenta, kar pa bo, če rezultati ostanejo na tej ravni, premalo, da bi osvojili večino parlamentarnih sedežev. Druga je stranka Gibanje petih zvezd, ki ji rezultati kažejo približno 31 odstotno podporo, vse bolj očitno pa je, da bo doslej vladajoča levo sredinska koalicija doživela hud poraz, saj je s komaj 24 odstotki glasov podpore šele na tretjem mestu.

Prve analize, ki jih najdemo v evropskem tisku, kažejo, da je podpora levi koaliciji, ki se je zbrala okoli Demokratske stranke, padla tudi v tradicionalno levičarskih delih države, saj na ravni dežel zmaguje samo v Toskani in Trentinskem – Južni Tirolski, na jugu, otokih in v deželi Marke na njen račun pridobiva Gibanje petih zvezd, v vseh ostalih deželah severne in srednje Italije pa desna sredina.

Po številu sedežev se med strankami zmaga nasmiha Gibanju pet zvezd, sledita ji Naprej, Italija, in Liga, doslej vladajoča Demokratska stranka pa bo, zaradi visokega poraza na večinskem delu volitev, očitno postala šele četrta stranka po številu sedežev.