In kje so vstajniki?

vstajniki zastave uporImamo milijardno bančno luknjo, v okviru katere so odtekli tudi mnogi milijoni. In bolj ko se bliža 13. december, več je odstopov ministrov in bolj smo priča koalicijskim nesoglasjem. Štirinajst dni pred dnevom D je odstopila tudi protikorupcijska komisija, ki bi morala v bankah izvesti veliko postopkov, a ni niti enega. Zato so se tudi člani senata KPK pridružili teatru odstopajočih ministrov in predsednikov koalicijskih strank in se v še enem od svojih številnih čustvenih nastopov (kar je bila ves čas njihovega mandata velika neprofesionalnost), ozrli vse naokoli na krivce, le sami vase niso znali pogledati.

V teh tednih pred dnevom D je tudi izstopajoče, kako se nekateri državni organi (tožilstvo, policija, DURS, … ), spet prioritetno ukvarjajo s tem, kam, kako in kje je Janez Janša prišel do nepojasnjenega premoženja. In spet se človek lahko samo čudi, komu so namenjen te odločitve, ob tem, ko v bankah vsi ti organi ne storijo nič.

Pretekli teden se je ob ekspanziji Ljubljanskih lekarn pokazalo, da je v Sloveniji tudi vrsta drugih organov, ki nimajo zob (pomembno je, da imajo vodilni in posledično tudi zaposleni visoke plače). Pri tem mislim na Lekarniško zbornico, katere predsednik je razlagal, kako ne more ničesar storiti ob širjenju Ljubljanskih lekarn po Sloveniji. Prav tako so izjavljale tudi druge državne institucije, od katerih bi pričakoval odločno besedo, poznavanje in spoštovanje zakonodaje na tem področju.

Ob tem se mi nehote ponovno poraja vprašanje, zakaj imamo tako velik državni aparat, hkrati pa tako veliko število kršitev. Javna uprava je še eno od področij, kjer bi KPK in vsi ostali organi morali narediti veliko več. Zato sem prepričan, da vse do takrat, dokler ne bodo iz državnih služb odstranjeni »nedotakljivi«, ne bo sprememb.

Nekoč sem nekega zdravnika vprašal, kateri zdravnik je dober in mi je odgovoril: tega ne vprašaj zdravnika, pač pa medicinske sestre. Zato mislim, da bi morali o nepoštenih vodilnih v državni upravi, kljub strahu, spregovoriti tudi pošteni javni uslužbenci, ki so kljub vsemu v veliki večini.