I. Štuhec za TV Slovenija: “Niti pod razno ne zamenjam Slovenije za bivšo Jugo!”

Foto: TV Slovenija.
Foto: TV Slovenija.

Intervju Jožeta Možine z dr. Ivanom Štuhecem na TVS

Najprej je spregovoril kot duhovnik o velikonočnem tridnevju v katerem pravi, je toliko arhetipskega da je to neizčrpna snov in tako univerzalno sporočilo, da si lahko vsako Veliko noč znajdeš bliže enega od likov od Juda Iškarjota do Petra in Janeza evangelista, ki je bil takrat morda najbližje Jezusovemu srcu. Voditelj je postavil nekaj konkretnih vprašanj tudi glede mariborske finančne afere pri čemer je dr. Štuhec odgovarjal da so se napačne odločitve sprejemale v zelo ozkem krogu ljudi. S tem v zvezi se je zavzel uveljavitev mandatov v Cerkvi, ne le pri škofijskih ekonomih ampak v vseh cerkvenih službah, kjer nastopajo duhovniki. Štuhec še vedno zagovarja svojo tezo, da je bila razrešitev obeh ordinarijev pred dvema letoma prenagljena poteza in prst odgovornosti za preveč kadrovskih menjav v tistih letih upiril tudi v takratnega nuncija. Oster je bil do tistih v Cerkvi, ki ne delujejo transparentno.

Na vprašanje voditelja je pojasnil da je tudi v slovenski Cerkvi, posebej ljubljanski, prisoten tudi lobi, ki ga združuje istospolna usmerjenost. Dr. Štuhec je izpostavil zanimivo izhodišče, da kot moralni teolog, ki nima družine in ga nihče ne more izsiljevati mora javno zagovarjati tista stališča, ki si jih kristjani včasih ne upajo. Zato tudi njegova civilnodružbena angažiranost v Odboru 2014. Zdi se mu nujno zoperstaviti se krivični sodbi, ki je brez dokazov izločila političnega voditelja saj je s tem dan signal da centri moči v Sloveniji to lahko storijo z vsakim, ki se jim zoperstavi. Zelo oster je bil tudi do obujanja socializma in jugonostalgije. Zdi se mu neodgovorno, klicati nazaj » tega hudiča« socializma, ki je bil utemeljen na zločinu in posiljevanju vsega naroda s totalitarno idejo. Izpostavil je obsolutno prednost demokracije, ki je v svobodi in odprti družbi.

Pogovor v celoti je na povezavi.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.