Pezdir Možini razkril šokantno ozadje finančnega delovanja globoke države

mag. Rado Pezdir
Mag. Rado Pezdir

Rado Pezdir je v intervjuju (TUKAJ) pogumno razkril šokantna ozadja finančnega delovanja paradržavnih struktur, ki jih po pravici imenujemo »udbomafija«. Udba, poznejša SDV, politična policija prejšnjega nedemokratičnega režima, je namreč že leta 1946 začela tihotapiti droge in cigarete ter to počela še leta 1989, kar je sedaj dokumentirano. Pri svojem kriminalnem delovanju je imela tudi sodelavce iz italijanske mafije, ki so z Udbo sodelovali tudi v igralniških poslih. Bili so kot država v državi, nad SDV je bila samo Zveza komunistov oz. Centralni komite. Denar iz tega početja se je med drugim stekal na skrivne račune in podjetja v tujino; Rado Pezdir navaja, da je bilo izdano celo navodilo, da se udbovski denar prenese iz Slovenije.

Rado Pezdir Možini razkril šokantno ozadje delovanja globoke države

V pogovoru je Rado Pezdir predstavil še druge dokumente in informacije, ki razkrivajo obsežno gospodarsko mrežo bivše SDV, ki je tudi po letu 1990 ostala živa ter s pomočjo kriminalnega denarja obvladuje pomemben del slovenske družbe in politike – med drugim je odgovorna za preplačila medicinske opreme. Njen vpliv pa je močan tudi v medijih in pravosodju. Lovke nekdanjih udbovskih struktur segajo tudi v slovensko bančno gospodarstvo, zadnja afera s pranjem milijarde dolarjev iranskega denarja v NLB pa je po Pezdirjevem prepričanju le vrh ledene gore.

Rado Pezdir pripravlja na temo vzporedne ekonomije obsežno knjižno monografijo. Podatke o delovanju Udbe v preteklosti je pridobil z večletnim raziskovanjem arhivskega gradiva, ki je prišlo v Arhiv Republike Slovenije šele v zadnjem obdobju. Glede na to kaj vse to gradivo razkriva, je mogoče sedaj v drugi luči oceniti silna prizadevanja, da se dostop do arhivov omeji.

Pogovor z Radom Pezdirjem, ki ga je pripravil Jože Možina, nedvomno prinaša kompetenten odgovor na vprašanje, zakaj je po 30 letih slovenska država v zastoju in zakaj tranzicija ni uspela. Država je po Pezdirjevi oceni še vedno ali celo bolj talec paradržavnega podzemlja, ki v veliki meri obvladuje tudi organe pregona ter brez sramu izkorišča privilegirane pozicije, pridobljene že v bivšem režimu. Dejstvo, da imajo bolj kot akterji tovrstnih kriminalnih dejanj v Sloveniji težave tisti, ki vse to razkrivajo, samo po sebi pojasnjuje, kako pomembna je tema tokratnega intervjuja. Voditelj sklene pogovor s stališčem, da Televizija Slovenija kot javni medij mora ostati prostor, kjer se odkrito spregovori tudi o najbolj škodljivih anomalijah slovenske družbe.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.