Dr. Avbelj: “Ravnanja Tomaža Vesela vzbujajo dvom o neodvisnosti Računskega sodišča.”

Pravnik Matej Avbelj. Foto: STA
Dr. Matej Avbelj. Foto: STA

Dr. Matej Avbelj, eden najuglednejših slovenskih pravnikov, ki ima zaradi številnih strokovnih objav v tujini velik ugled, je bil gost dr. Jožeta Možine, voditelja oddaje Intervju. Pri prestižnih tujih založbah je izdal že več strokovnih knjig, ki zadevajo najbolj aktualne pravne dileme. Izobrazbo si je pridobival v New Yorku, Firencah, Nemčiji. Sedaj pa je predavatelj evropskega prava in rektor Nove univerze.

Dr. Matej Avbelj se je med drugim dotaknil poskusa zamenjave oblasti, pri čemer je ocenil, da kandidat s takim političnim renomejem, ki je ob tem sokriv za polom pri arbitražnem sporazumu s Hrvaško, v zrelih demokracijah ne bi imel možnosti.

Ravnanja Tomaža Vesela vzbujajo dvom o neodvisnosti in strokovnosti Računskega sodišča

Na voditeljevo vprašanje o sinhronizaciji javne predstavitve poročila Računskega sodišča o nabavi zaščitne opreme z vložitvijo konstruktivne nezaupnice je sogovornik ocenil, da je Računsko sodišče z ravnanjem sedanjega predsednika, ki je tudi zamenjal namestnika, da bi bilo poročilo čim prej predstavljeno, vzpostavil dvom o neodvisnosti in strokovnosti tega organa, ki je sedaj izpostavljen očitkom, da je zgolj orodje političnega boja. »Kot takega ga na potrebujemo,« izpostavlja dr. Avbelj, ki ob tem komentira nedopustno prakso honorarnega dela predsednika Računskega sodišča:

»Nič ni narobe, če posameznik v Republiki Sloveniji dobro zasluži, a v javnem sektorju ste v poslanstvu institucije, ki jo vodite, zato po naravi stvari tovrstno ravnanje ni združljivo z naravo inštitucije, ki jo imenujemo Računsko sodišče.«

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

Dr. Matej Avbelj: »Kriza zaradi epidemije je naplavila na površje ”vse najslabše” v našem narodu.«

Matej Avbelj je prepričan, da je trenutna kriza zaradi epidemije na dan naplavila »vse najslabše« v našem narodu:

»Razklali smo se, radikalizirali smo se, profesionalne standarde smo prepustili tistemu, kar se splača, popolnoma smo odstopili od načel civilnosti. O tega, da je treba vendarle v demokratični družbi, če naj ta prosperira na dolgi rok, krepiti dialog, ki bo povezoval ljudi in krepil sredinskost v družbi. Gre za krepitev sredine, kjer se bodo prekrivale skupne vrednote državljank in državljanov in ki bo potem potegnila ta voz naprej. Tega ni počela politika, tega niso počeli mediji in bojim se, da tega niso počeli niti tisti mediji, ki so k temu najbolj poklicani – to je pa seveda javni, nacionalni RTV servis.«

Na voditeljevo vprašanje, ali kolegi na RTV po njegovem niso bili dovolj povezovalni oz. pomirjujoči, je dr. Avbelj odgovoril:

»Ne gre za pomirjujočnost, gre za profesionalnost. Gre za zavzemanje za resnico in gre za krepitev sredinskega jedra republike. … Če ste gledali nemško televizijo, so povedali, da tisti, ki radikalno protestirajo na ulicah, za katere je vse narobe: da gre v bistvu za ekstremiste, da gre za radikalce. Lepo so povedali, za kaj gre, kateri so izzivi, kateri so najvažnejši odgovori in kako naj se vedemo, da bomo skozi to krizo prišli najmanj poškodovani, da bi naprej normalno živeli. Mi pa smo bili tu, v Sloveniji v tem našem mehurčku, priče shisteriziranemu, pogosto skrajno navijaškemu poročanju, da ne rečem kratko malo tudi propagandi.«

Vir: RTVSLO