I. Puc, Reporter: Od spodaj z desne

Napovedi, da bo dvanajsta vlada bolj trdoživa, kot sta bili prejšnji dve, se uresničujejo. Zaradi izvozne konjunkture smo izšli iz najhujšega, tu pa tam vlada med ljudstvo vrže kakšen priboljšek. Če jih ne bo zmanjkalo (kar sploh ni tako gotovo, ogrozijo jih lahko tudi apetiti po nepremičninskem davku) in če se bo spodobno soočila z navalom migrantov, gre lahko na volitve v sedanji sestavi.

V idilo je pred prvo obletnico vlade in po zastaranju Patrie »od spodaj« in bolj z desne padel predlog, naj Cerar prekliče pogodbo s Karlom Erjavcem in Dejanom Židanom. Podpisniki pisma Miru Cerarju in Janezu Janši bi raje, da predsednik vlade sklene novo veliko razvojno koalicijo z Janšo. Njegova dva nekdanja ministra Dimitrij Rupel in Žiga Turk sta zamisel velike koalicije negovala že od volitev. »Ostajam prepričan, da moramo v Sloveniji najti način, da spravimo skupaj veliko koalicijo, ki bi potegnila voz iz blata,« je v enem od pogovorov novembra dejal Turk. Zdaj sta predlog institucionalizirala in okrepila z izbranimi somišljeniki. Kolumnisti z leve so jih že postavili v ogrado, kamor so strpali neoliberalce.

Čakamo na naslednje korake in ne le besede. Njihova pobuda sicer lahko konča v pozabi tako kot marsikatere druge.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.