I. Kršinar, Reporter: Policija zaščitila udbovce pred Avstrijci?

Publicista Igor Omerza in Roman Leljak sta opozorila, da je bil Stjepan Crnogorac v Sloveniji najmanj do 21. julija 1972, zato so slovenski kriminalisti Avstrijcem dali lažne podatke Borisa Mužiča.

Junija lani je avstrijsko državno tožilstvo v Salzburgu slovensko pravosodno ministrstvo, sektor za medsebojno pravno pomoč, prosilo za zaslišanje Silva Gorenca, Borisa Mužiča in Marjana Orožna zaradi sostorilstva pri kaznivem dejanju umora v skladu s 75. členom avstrijskega kazenskega zakonika: »V skladu z dosedanjimi rezultati preiskave so obdolženci osumljeni, da so v juliju 1972 v Salzburgu organizirali ugrabitev Stjepana Crnogorca, ki je bil v času kaznivega dejanja v Avstriji, in ga prepeljali na sedež Udbe v današnji Sloveniji, pri čemer so Stjepana Crnogorca nato likvidirali.«

Leljak pravi, da je slovenska policija namerno zavajala Avstrijce, saj je iz dokumentacije v Arhivu RS razvidno, da je Mužič zasliševal Crnogorca še 6., 13. in 14. julija 1972, 21. julija pa ga je prišel zasliševat predstavnik Udbe iz BIH. Če bi ga izročili, njegova dokumentacija ne bi ostala v Sloveniji. Poleg tega pravi, da je bil avstrijski carinik, ki je sodeloval pri ugrabitvi, tajni sodelavec Udbe, Avstrija pa za ugrabitev sploh ni vedela. Mužič naj bi s priznanjem ugrabitve, ki je tudi v Avstriji zastarala, reševal svojega šefa Silva Gorenca. Ta naj bi bil 8. oktobra zaslišan pred ljubljanskim sodiščem, a na vprašanja ni odgovarjal, ker te stvari v Sloveniji niso kaznive.

Več lahko preberete na Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.