I. Gošte, Demokracija: Kaj pa slovenske popevke?

Šesto leto zapored so se v začetku julija zasavski veterani vojne za Slovenijo odpravili peš z zasavskega Kuma na Triglav.

Tako kot je Triglav pomemben za Slovenijo, je Kum za Zasavce. Kot izletniška točka in tudi kot spomin na čase osamosvajanja, ko je tamkajšnje oddajnike raketirala tuja vojska z rdečo zvezdo.Pobudnik te celotedenske poti po Zasavju in Gorenjski je tudi Alojz Juratovec, ki se je udeležil prvih dveh pohodov, potem pa po hudi bolezni kmalu umrl. Njemu v spomin se sedaj pohod imenuje Lojzov pohod. Ko sem se v nedeljo zjutraj okrog sedme ure odpeljal na Kum, da pohodnikom zaželim prijetno pot, sem na radiu poiskal zasavski radio Aktual Kum. To je bil nekoč radio, ki je postregel predvsem z novicami iz Zasavja. Ekipa, ki jo je več let kot urednik vodil nekdanji poslanec Aleš Gulič, je pripravljala vrsto zanimivih radijskih reportaž, gostila mnoge zasavske kulturnike, glasbenike, športnike, gospodarstvenike, politike in tudi čisto navadne ljudi, ki so bili znani po tem ali onem konjičku.

Radio Kum je bil tudi odskočna deska za mnoge, ki so iz novinarskih vrst prestopili v politiko. Že omenjeni Gulič pa Bogdan Barovič, Barbara Žgajner, zdajšnja županja Jasna Gabrič in še kdo. Omenjeni in še vrsta drugih, ki so delali na tem radiu, so skrbeli, da se je na njegovih valovih pogosto slišala slovenska pesem, tako domača, pop kot zborovska. Ne nazadnje je v Zasavju skoraj vsak drugi, ki je v sorodu s kakšnim članom v katerem od številnih zasavskih pevskih zborov. Ne trdim, da danes na tem radiu novinarji ne pripravljajo zanimivih novic iz Zasavja, tudi kakšen vklop s katero od zasavskih prireditev nam privoščijo, žal pa ni več daljših intervjujev, ki smo jih lahko poslušali pred leti. Zdaj ni čas za daljše intervjuje, pravi vodstvo te radijske hiše. Sedaj so menda drugi časi. Verjetno sam živim v nekih ne tako starih časih, da takšnih odločitev vodstva radia Aktual Kum in mnogih drugih radijskih postaj ne razumem. Še manj razumem, da se na mojem zasavskem radiu vrti tako malo slovenske glasbe.

Več lahko preberete na strani tednika Demokracija.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.