Župan Zoran Janković in maša za domovino

Hvala, gospod župan, da nobenih volitev ni brez vas

Takoj naj pomirim vse tiste, ki bi se utegnili ustrašiti, da je napočil apokaliptični čas, ker naj bi bil ljubljanski župan prestopil prag ljubljanske stolnice. Samo brez panike, v stolnico ne zaide ob nobeni priliki. Okrog nje in po potrebi tudi pod njo pa bi še kako rad ril ob načrtovani gradnji garaž. Gospod Janković pri maši za domovino tudi tokrat, v četrtek 21. junija 2018, ni bil navzoč. Državni protokol civiliziranega sveta zanj ostaja španska, bolje rečeno ruska vas. Posredno pa  je bilo župana ta dan še kako čutiti, tako rekoč na vsakem koraku, v stolnici in zunaj nje, v ožjem in širšem središču mesta.

Hvala, gospod župan, za zeleno prestolnico

K slovesni maši za domovino sem se peljal s kolesom in med potjo občudoval belo Ljubljana in zeleno prestolnico Evrope. Plevel v mestu ne raste samo po zelenicah in v cvetličnih koritih. Letos zaradi pogostega dežja zaljša tudi križišča in avtobusna postajališča. Iz sleherne špranje se steguje proti nebu. Plevel lepo uspeva in gre v cvet med drugim tudi ob ne-denacionaliziranem Marijanišču, v katerem je Zavod za šolstvo. Vprašanje, ali bo v velikem srpanu dozoreli  plevel žel župan ali ministrica za indoktrinacijo otrok in mladine, ostaja neodgovorjeno.

Bil sem prezgoden in sem se sprehodil (prebijal med mizami neštetih gostiln in kavarnic) od stolnice do cerkve Svetega Jakoba. Trg pred cerkvijo, ki je zanesljivo v občinski lasti, nas s polmetrskim plevelom spominja na to, da je bila Ljubljana leta 2016 Zelena prestolnica Evrope (European Green Capital za tiste, ki ne razumejo slovensko). Sv. Jakob ni nekje na obrobju mesta, denimo na Rakovi jelši, ampak le pet minut hoda od magistrata! Le kaj bi se sekiral zaradi plevela. Pomembno je, da imajo turisti v »najlepšem mestu na svetu« urejeno najožje mestno središče. Domačini pa imamo najrazličnejša rajanja na Kongresnem in drugih trgih. Hvala, gospod župan, za zeleno prestolnico.

Hvala, gospod župan, da znate s političnim občutkom ločevati verske skupnosti od države

Pred stolnico, kjer se na razpokanih in razmajanih kamnitih ploščah dnevno spotikajo tako verniki kot trume turistov, sem se znova, pa ne s hvaležnostjo ampak z žalostjo, spomnil na župana. Po uničenem tlaku je k maši za domovino hitel diplomatski zbor in državni vrh. Tem povabljencem je sledil slavnostni sprevod vitezov Božjega groba, malteških vitezov, duhovščine in škofov. Upati je, da so priletni člani omenjenih skupin, ki so korakali v tem sprevodu, bili diskretno opozorjeni, naj gledajo pod noge. Ob vrtoglavem mestnem proračunu se nikakor ne da in ne da urediti neposrednega dostopa do osrednje ljubljanske »turistične točke«, če že ne do stolne cerkve. Hvala, gospod župan, za stanje tlaka le streljaj od magistrata.

Ne v pozdravnem nagovoru pred mašo ne v medijih ljubljanski mestni svetniki niso bili omenjeni. Resnici na ljubo pa je treba povedati, da se je maše za domovino udeležil svetnik z Liste Zorana Jankovića. Ne kot anonimni vernik ampak kot častni gost sedeč v prvi vrsti. Je bil navzoč kot tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji ali kot županov zastopnik ali v obeh vlogah? Hvala, gospod župan, da znate z izbrušenim političnim občutkom ločevati verske skupnosti od države.

Hvala, gospod župan, za hrup in neobzirnost vaših zaposlenih

Katoličani spremenjenje in povzdigovanje doživljamo kot osrednji del maše. Za posebno vzdušje in zbranost prav v tem delu maše za domovino so poskrbeli smetarji s hrupnim strojnim čiščenjem trga neposredno ob stolnici. Na hrup, ki ga povzročajo sleherni dan med večerno mašo, sem že pred časom  z elektronsko pošto opozoril direktorico Parkirišč in tržnic ga. Duhovnikovo. Sem pa res naiven, ker sem pričakoval kakršenkoli odziv; ni ga bilo. Zgled za to, da se da in kako se da utišati hrup, imamo v bliskoviti ustavitvi košnje v parku pred sedežem Univerze med »kulturno« prireditvijo Nosil bom rdečo zvezdo 25. maja letos.  Hvala, gospod župan, za hrup in neobzirnost vaših zaposlenih – od direktorice do smetarjev.

Hvala, gospod župan, da nobenih volitev ni brez vas

Morda župan ni utegnil priti k maši, ker je proučeval izsledke ankete, ki jo je v teh dneh zanj opravljala pooblaščena agencija. V torek, 19. junija, sem bil namreč eden izmed »srečnežev«, ki smo v telefonski anketi lahko odgovarjali na vprašanja v zvezi z županovanjem g. Jankoviča. V anketnih vprašanjih je bilo nešteto priložnosti in napeljevanj, da bi pohvalil župana in tudi povsem razkril svoj politični profil. Vse kaže, da župan pred jesenskimi lokalnimi volitvami začenja novo ofenzivo pri osvobajanju Ljubljane – začenši z anketo. Na politikantski polom pri osvobajanju Ljubljane ob državnozborskih volitvah je že pozabil. Računa s tem, da smo pozabljivi tudi volivci.

Z rezultati ankete bo verjetno dokazoval, da Ljubljančani preprosto ne moremo brez njega. Žal so mu prireditve, katerih osnovni namen je razdor med državljani Republike Slovenije, veliko pomembnejše od protokolarne udeležbe pri maši za domovino. Hvala, gospod župan, da nobenih volitev ni brez vas. Hvala, da ste z gospodinjskimi prihranki plačali predvolilno anketo. Predvsem pa hvala za preporod rdečih gavg ob mestnih vpadnicah.