Humanitarna akcija: Manj svečk za manj grobov

Tokratna oddaja Morda niste vedeli je bila posneta na zagorskem pokopališču teden dni pred dnevom reformacije in dnevom mrtvih ali Vseh svetih. Naš sogovornik je bil gonilna sila dobrodelne akcije Manj svečk za manj grobov Primož Jelševar. Kot vemo, je bil Jelševar vršilec dolžnosti predsednika SLS vse do letošnjega kongresa predsednika SLS. Njegova zasluga je, da so se ponovno združili aktualni in nekdanji ugledni člani stranke spet nazaj pod isto streho. A vrnimo se k dobrodelnosti, ki ji je podjetniška družina Jelševar naklonjena. Le njim se lahko zahvalimo, da je dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov prerasla lokalne okvire.

Sicer pa v Sloveniji na leto prižgemo več kot 20 milijonov nagrobnih svečk. Zagotovo preveč. Z dobrodelno akcijo Manj svečk za manj grobov se tudi navada Slovencev po prekomernem prižiganju nagrobnih sveč iz leta v leto zmanjšuje. Dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov se je tako z leti razvila v pravo vseslovensko gibanje od ljudi za ljudi. Ljudje so ta koncept vzeli za svojega, kot nekaj, kar jim omogoča, da v svojih lokalnih okoljih pomagajo drug drugemu. Do letošnjega leta se je akcija tako razširila že v petnajst slovenskih občin in krajev: Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Sava, Litija, Šmartno, Domžale, Grosuplje, Dobrepolje, Maribor, Celje, Velenje, Šmartno ob Paki, Logatec.

Projekt je ekološko-humanitarne narave, saj se z njim želi na eni strani zmanjšati pretirano prižiganje nagrobnih svečk ob praznikih, po drugi strani pa zbrati kar največ sredstev za nakup medicinske opreme, ki rešuje življenja, pomaga h kvalitetnejšemu življenju bolnikov ali invalidov. Posamezniki tako lahko namesto nagrobne sveče na svoj grob postavijo zastavico sočutja, ki jo prejmejo na za to postavljenih stojnicah pred vhodi na pokopališča. Zastavice se ne kupi. Vsak, ki daruje kakšen evro za namen (pozanimajte se na stojnicah, zakaj bo porabljen denar) lahko zastavico ali dve vzame in jo da na grob namesto sveče. Na ta način lahko pokažemo spoštovanje do preminulega in hkrati pomagamo živim. Jelševar je v oddaji tudi pojasnil, kateri družini iz Zagorja bo šel letošnji izkupiček akcije, hkrati pa se ni mogel ogniti temu, da ne bi opozoril na nepravilnosti v našem zdravstvu.

Jelševar je tudi povedal, da je bilo v preteklih letih zbranih že preko 250.000 evrov, ki so jih lokalni organizatorji namenili za nakup številnih defibrilatorjev, inkubatorjev za nedonošene otroke, UZ naprave za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, antidekubitusnih blazin za nepokretne bolnike in aspiratorjev. Sredstva so namenili tudi za raziskave rakavih obolenj, financirali so nakup številnih profesionalnih nosil za Gorsko reševalno službo in podprli še mnogo drugih projektov.

V projektu vsako leto poleg Mlade generacije SLS sodelujejo tudi številne druge organizacije, društva, ustanove, občine in okrog 400 prostovoljcev, ki so v dneh okrog 1. novembra s stojnicami prisotni na pokopališčih v sodelujočih občinah in krajih, kjer obiskovalci v zameno za svoj prispevek prejmejo ekološko izdelano zastavico, ki jo pustijo na grobu svojih najdražjih. Več o tej plemeniti akciji pa v oddaji, je bila posneta z namenom, da se Manj svečk za manj grobov razširi po vsej Sloveniji.