Huda mravljica in streljanje kozlov v golobnjaku

Vir: Radio Študent

Še pomnite, dragi bralci, otroško pesmico Huda mravljica? To rimano zgodbico je leta 1955 napisal Branko Rudolf, leta 1971 pa jo je uglasbil Marjan Vodopivec. Naj ne bo odveč, da si jo osvežimo:

Bila je huda mravljica
šest črnih nog je imela.
Je migala, je vohala,
je čisto ponorela.

Oj mravljica požrešnica,
le kaj je naredila?
Še bika je pohrustala,
samo roge pustila.

Seveda to je čisto res,
le kaj se bik šopiri?
Šest črnih nog ima mravljica,
a bik ima le štiri.

Če slišiš hudo mravljico
po svetu godrnjati.
Obrni se in steci proč,
kar zmorejo podplati!

Vlada dela pridno kot mravljica

Z dnem, ko nam je zavladala Svoboda, je pesmica postala nadvse aktualna. Hvala predsednici Državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, ki je v eni od svojih domišljavih in zaletavih izjav državljanom izdala načrt in način delovanja vlade v kar se le da zgoščeni obliki. Izjavila je namreč, da »vlada dela pridno kot mravljica«. Marsikdo od sodržavljanov ima ob tem pomislek, ali ne bi bilo primerneje in bolj verodostojno, če bi vlado in tudi koalicijske poslance primerjala s termiti ali pa vsaj s hudimi mravljicami.
Pikolovski državljani se utegnejo sklicevati na ustavno delitev oblasti in vprašati, kako lahko predsednica zakonodajne veje oblasti ve in govori, kako dela izvršna veja oblasti. Pri svoji izjavi bi se morala omejiti le na to, da vsi, ki so zdaj svobodni, rajajo. Po vsem, kar smo doslej doživeli od predsednice DZ, lahko trdimo, da se je popolnoma vživela v vlogo hude mravljice, pa naj bo to v Državnem zboru, kjer deli ukore, ali na državni proslavi, kjer poplesuje, ali v rumenem časopisju, kjer straši na naslovnicah ter na revolucionaren način tolmači ustavo in čveka o svoji družini.

Streljanje kozlov in glinastih golobov

Slovensko javnost je presenetila pobalinska izjava predsednika vlade Roberta Goloba, da »mogoče pa včasih tudi Kučan ustreli kakšnega kozla«. Tega preprosto ne bi smel reči, ker bi se moral zavedati, da mu je Milan Kučan pred volitvami z izrecno podporo izdatno pomagal priti na oblast. Tedaj je slovensko javnost prepričal, da je Golobov bankomat na Gen-I nekaj najbolj normalnega. Golob naj se zaveda, da ne bo prvič, zato tudi ne bomo presenečeni, če bo nekega lepega dne Kučan prihlačal na Gregorčičevo, pa ne bo streljal kozlov, ampak glinaste golobe, nato pa bo v nekaj dneh vlada padla.
Ko smo že pri streljanju kozlov, zlahka ugotovimo, da ima Golob zavidljivo število trofej, ki jih je uplenil zgolj v enem mesecu: nepomemben fototermin pri predsednici Evropske komisije, preuranjeno oznanilo o podražitvi bencina, bitka za BiH do jutra, podpora zahodnega Balkana Rusiji, košarica s petnajstimi potrošnimi artikli, povečanje katastrskega dohodka kmetom, utopični odkup pšenice, prazne obljube o brezplačni hrani in učbenikih v šolah, zelena luč za nerazumno podražitev elektrike, prevelika gospodarska rast v lanskem letu, nadaljevanje zlorab pri osebni asistenci hendikepiranim itd. Tudi vsi dosežki Tanje Fajon v zunanji politiki so pravzaprav Golobove trofeje.

Kmetovo žito in elektrika iz Gen-I

O zarečenem kruhu in nekompetentnem vladanju smo že marsikaj slišali in prebrali. Pomudimo se nekoliko ob katastrofalni kmetijski politiki. 22 milijonov evrov, obljubljenih za pomoč kmetom, je drobiž v primerjavi s 30-milijonsko subvencijo medijsko-smetarskemu tajkunu Martinu Odlazku pred nekaj leti za zaposlovanje invalidov. Med subvencioniranimi sta se zdaj znašla tudi Necenzurirano in Reporter. Za lažjo predstavo o zavajanju z milijonskimi zneski povejmo, da naj bi med vse kmete razdelili samo dvanajst lanskih Golobovih nagrad v Gen-I ali tri četrtine dolga, ki ga je sodišče v eni sapi velikodušno nacionaliziralo Electi družine Janković.
Državni odkup pšenice je neizvedljiv tako zaradi zbijanja cene pod evropsko tržno ceno s strani vladnih pogajalcev kot tudi zato, ker nimamo dovolj skladišč. Kmetje pšenico že prodajajo po visoki ceni Italijanom, Golobu pa ne preostane drugega, kot da to komentira z besedo »škandal«, ki ga je, resnici na ljubo, zakuhal sam. Kmetje še upajo, da se vlada ne bo odločila za obvezno oddajo žita in drugih dobrin. Tako je bilo po letu 1945, v prvih letih svobode, kar pomnijo le še najstarejši med nami. Zdaj pa imamo zopet Svobodo, in to nas mora skrbeti.
Resničen škandal je napovedana velika podražitev elektrike, s katero mešetari (še vedno Golobov?) Gen-I. Kako preprosta in predrzna špekulacija. Ekskluzivni kupec Gen-I kupi poceni državno elektriko iz NEK in jo drago proda na borzi ter pospravi dobiček. Nato slovenskim kupcem prodaja elektriko po borzni ceni, na katero ima usoden vpliv podivjana cena plina. Pred volitvami je Golob obljubljal, da Gen-I elektrike ne bo podražil, danes pa naivnim volivcem nesramno zatrjuje, da od avgusta do novega leta ne bo več podražitve.

Rusofilija

Prvič v življenju se mi je pripetilo, da sem občutil žalost in tesnobo ob spoznanju, da sem Slovan z zahodnega Balkana. Premier je namreč po BBC oznanil, da naj bi balkanski Slovani podpirali Rusijo pri njeni agresiji na Ukrajino. Našel sem rešitev, da se izmaknem tej kolektivni norosti in krivdi. Odpravil se bom na upravno enoto ter si uradno spremenil slovensko narodnost v nekaj neslovanskega in hkrati balkanskega. Nisem se še odločil, ali bom po novem Rom in Albanec. Ob spremembi narodnosti seveda tvegam, da me bodo svobodnjaki in prebujenci zmerjali s Ciganom ali s Šiptarjem. Še vedno bolje, kot da me tlačijo med rusofile. Nezanemarljiva postranska korist spremembe narodnosti bo zagotovljen prostor pri koritu socialnih transferjev.

Uspehi vlade

Med vidne dosežke svobodnjaške vlade v prvem mesecu od njene prisege moramo uvrstiti njeno nelojalno konkurenco Zavodu za zaposlovanje. Iz vseh levih strank in kolesarske srenje je postrgala strokovnjake in jih natlačila v ministrstva, državne agencije, zavode in državne gospodarske družbe ter SDH in DUTB. Skrb, da bo premalo služb (ne dela), rešujejo z načrtovanjem novih ministrstev. Vse Zgage in zgage so dobile zgodovinsko priložnost, da rajajo v Svobodi.
Kaj zato, če je vlada izgubila bitko za žetev, še preden se je ta začela. Pred njo je usodnejša bitka, denacifikacija javne hiše RTV, kar je primerljivo z denacifikacijo Ukrajine. Zagotovo bodo zmagali, ker jih je »jebeno več«, in potem bodo rajali, se mastili in omamljali do konca dni.