H. Škrlec z A. Mavrom za Radio Ognjišče: V predsedniški tekmi ni še nič odločeno

Lista z imeni tistih, ki želijo sesti na predsedniški stolček, se daljša, čeprav velik del parlamentarnih strank svoje kandidate še skriva. Medtem so se nekateri že lotili zbiranja podpisov, ki jih potrebujejo za vstop v predsedniško tekmo, tudi Borut Pahor. Javnomnenjske raziskave za zdaj ne kažejo, da gre pri osvojitvi novega mandata kdo ogroža, a politični analitik Aleš Maver je opozoril, da ni še nič odločeno. Po njegovem bo bistvena mobilizacija Pahorjevih volivcev. Ob tem je Maver priznal, da ima aktualni predsednik države gotovo največji bazen, vendar ni jasno, kako se bo preslikal v volilne skrinjice.

Po več anketah se zmaga 22. oktobra nasmiha Pahorju, sledita mu Marjan Šarec in Ljudmila Novak ter nato še ostala za zdaj znana imena. Maver je prepričan, da številke kažejo na določeno možnost odprte bitke. “Ko gre za aktualnega predsednika, je odločilno vprašanje, koliko ljudi bo dejansko uspel spraviti na volišča v prvem krogu.” Kot je dodal Maver, se je v srednjeevropskem prostoru v zadnjih letih redno dogajalo, da so aktualni predsedniki držav v volitve vstopili kot favoriti, a nato pogoreli. “Prav zato, ker v prvem krogu niso uspeli privabiti na volišča dovolj volivcev. Deloma zato, ker marsikdo misli, da so volitve že odločene, deloma zato, ker jim je sicer aktualni predsednik najbližji, a ne tako, da bi ga nujno podprli tudi na samih volitvah.”

Na vprašanje, čigav kandidat pravzaprav je Pahor, je po Mavrovih besedah težko odgovoriti, čeprav je njegova politična zgodovina znana in mu je glasove, kljub temu da se je v predsedniško tekmo podal s podporo volivcev, zagotovilo vodstvo stranke SD. “Vprašanje je, v kolikšni meri je podpora SD iskrena in stoodstotna. Vendar so v stranki, tako kot leta 2012, gotovo presodili, da jim priljubljeni predsednik, ki se bo morda sprehodil do zmage, koristi pri naskoku na pomembno mesto na parlamentarnih volitvah.”

Kot je še ocenil Maver, je Pahor politična figura, ki zbuja določeno nelagodje. “Desnica bo po eni strani na teh predsedniških volitvah verjetno predvsem poskušala preprečiti, da bo Pahorja poskušal zamenjati kakšen pravovernejši kandidat leve sredine, po drugi strani je tu vprašanje, kje so njeni lastni kandidati oziroma v kolikšni meri naj napadajo aktualnega predsednika. Vsekakor se mi zdi, da bi morala biti levica bolj zainteresirana za Pahorjev poraz kot desnica, saj zanjo njegovo opravljanje predsedniške funkcije gotovo predstavlja večje razočaranje.” Maver je ob tem spomnil, da vsi kandidati še niso v ringu.