Gospa Benedetti Janši odpenja gumbe

Gromozanski diplomatski spodrsljaj, s katerim je Janez Janša osramotil sebe, predvsem pa Slovenijo, se razume alarmantna izjava, ki jo je medijem namenila gospa Benedetti, nekdanja vodja državnega protokola.

Kaj je bilo tako hudega, da to odtehta vso škodo, ki jo levičarski žurnalisti in slovensko-bruseljski birokrati ter večina evroposlancev delajo Sloveniji? Janša je imel zapet tudi spodnji gumb pri suknjiču! Kako je bilo z zadrgo ali gumbi na Janševih hlačah, ostro oko gospe Benedetti menda ni opazilo, ker bonton veleva, naj se v tisti del oblačila (in kar je pod njim) v javnosti ne bi bulji, kaj šele da bi to komentirali. Takšna je torej pravljica o Janševem gumbu, ki tisto o kraljični na zrnu graha potiska v pozabo.

Mevlut Cavusoglu in Janez Janša. FOTO: Vlada RS

Ko smo že pri gumbih, je treba omeniti, kako je z obveznimi in nefunkcionalnimi gumbi na rokavih v zapestju suknjičev. Menda so z našitimi gumbi soldatom, skreganim s higieno in lepim obnašanjem, izbijali iz glave grdo navado, da bi si nosove brisali kar v rokave. Danes uporabljamo robce, a gumbi, ki so pristali na rokavih suknjičev, so na njih ostali. Nikakršno presenečenje ne bi bilo, če bi se v šentflorjanski javnosti pojavila tehtna vprašanja: ali je število gumbov na rokavih Janševega suknjiča skladno z modo, ali Janša že uporablja robce, ali sploh ve, katere robce je ukazal uporabljati Evropski parlament na predlog Grete Thunberg, papirnate ali tekstilne.

Levosučnim je dovoljeno vse, tudi glede obleke in protokola

vir: Požarreport

Je bila gospa Benedetti vedno tako natančna in ali je nekoč tudi imela navado strokovno kritiko objavljati v rumenem tisku? Odgovor je: nikakor ne. Kolikokrat se je glede neprimernega oblačenja skrito pred očmi javnost ali v časopisju spopadla s politikoma in funkcionarjema Alešem Guličem ter Matjažem Hanžkom? Kako se je lahko komandi voditeljice protokola Benedettijevi leta 2008 izmuznil veliki svetovljan, predsednik republike Danilo Türk, ki je angleško kraljico Elizabeto II. cukal za komolec? Ni mi znano, da bi imela v javnosti upravičene in prepotrebne pripombe na oblačila Počivalškovega harema na obisku v Združenih arabskih emiratih. Treba je upoštevati pomembno okoliščino: Počivalšek je bil tedaj v levi vladi.

Tudi ob pobalinskem izzivanju večine poslancev iz Levice in posameznikov iz SD z oblačili, na katerih so totalitarni simboli in portreti krvoločnih revolucionarjev, bi lahko kaj postorila s svojo strokovno avtoriteto. Namesto nepristranske kritike o kulturi oblačenja, na kar se nedvoumno spozna, na družbenih omrežjih in v rumenem tisku levičarjem pomaga preštevati žrtve covida-19 in število izpraznjenih postelj v domovih za ostarele ter pripoveduje pravljico o Janševem gumbu ali kraljični na zrnu graha.

Slog oblačenja na KPK in RS (UEFA)

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel in predsednik KPK Robert Šumi (Foto: STA)

Gospa Benedetti, kdaj boste utegnili dvema pomembnima funkcionarjema, dr. Robertu Šumiju in Tomažu Veselu zapeti gumba na srajcah ali jima svetovati, naj si iz gospodinjskih prihrankov kupita novi in večji srajci? Gospoda v javnosti namreč dajeta vtis, da sta ravnokar vsa razgreta zapustila plesišče na gasilski veselici. Tudi širok lumpenproletarski vozel kravate ne pokrije dejstva, da živita v blaginji in rada preveč papcata.

Britanski kralj Edvard VII. zaradi debelosti ni mogel zapenjati spodnjega gumba pri suknjiču. Ta okoliščina z začetka 20. stoletja je bila povod za novo pravilo v modnem in diplomatskem svetu, ki se je obdržalo do danes: spodnji gumb naj bo odpet. Če bi bila gospoda Šumi in Vesel funkcionarja svetovnega formata, bi se utegnilo v svetu visoke mode in diplomacije uveljaviti novo pravilo: pod brado odpeti gumb srajce naj bo pokrit s kar se da velikim vozlom kravate.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.