Gorenak: Jankovičeve dileme in politična realnost

Volitve torej bodo 4. decembra – prve predčasne volitve. Nenavadna “trdna odločenost” strank politične levice, da pristanejo na predčasne volitve, me še vedno nekoliko bega, toda hkrati prepričuje v to, da si gladke zmage SDS in poltične desnice,  pač ne gre obetati. Prej nasprotno. Priča bomo času političnega kanibalizma (žrtje), vprašanje je le koliko tega bo na sami politični levici med seboj in koliko skupno levo obarvanega kanibalizma bo do politične desnice, točneje rečeno do SDS. Na to vprašanje v SDS nimamo velikega vpliva, imamo pa vpliv na to koliko možnosti in priložnosti bomo v SDS za politični kanibalizem dali politični levici. Sam se bom trudil, da čim manj, saj izkušnje preteklega mandata jasno kažejo, da takrat ko smo bili v SDS bolj tiho, je bil politični kanibalizem ali medsebojno “žrtje” na levici še največji.

….

SD je v političnem razsulu, tam vlada ljudski rek – reši se kdor se more. Kljub prizadevanjem Kumra, da se to v javnosti ne bi preveč poznalo, je to kar soliden opis dejanskega stanja. V SD je velika dilema ali na volitve s Pahorjem ali brez njega. Zdi se, da bo na tej točki nekakšen rubikon te politične stranke – morda celo volitev kot takih. Pahor vztraja in zdi se, da za sedaj še obvladuje večino. Z vidika njegove alternative Jankoviča (o njem kasneje), je to za Slovenijo morda celo dobro.

……

Jankovič že meri javno mnenje, na osnovi česar naj bi se odločil ali bo ali ne bo kandidiral. Njegova velika želja je seveda “načeljevanje” celotni politični levici in cilj – zmaga na volitvah, ter posledično premjejski stolček, česar manj od tega njegov ego pač ne prenese. Če bi hudo politično poškodovana in neoperativna Golobič in Kresalova v to še privolila (morda bosta) in bi nekako zaradi kapitalsko klientelističnih ciljev pristala na Jankovičeve želje, pa je tukaj Pahor. Morda je v javnosti manj znano, toda SD s Pahorjem na čelu v to ne bo pristala. Čisto drugačna situacija pa se ponuja v primeru notranjega političnega puča v SD proti Pahorju. Jankovič bi bil v tem primeru na precej bolj ravni cesti do njegovega cilja.

Več: blog Vinko Gorenak