Geza Erniša: Zgodovine ne morejo pisati samo zmagovalci!

V ponedeljek, 1. oktobra 2018, so na seji programskega sveta RTV Slovenija obravnavali poročilo varuhinje gledalcev in poslušalcev javne RTV za obdobje od junija do avgusta 2018. Naj spomnimo, gre za obdobje, v katerem se je dogajala javna gonja proti dr. Jožetu Možini zaradi oddaje Intervju, hkrati pa so v tem času na RTV Slovenija mižali pred brutalno sovražnimi izjavami njihovega novinarja in gostje v eni od oddaj. Seje programskega sveta RTV se je udeležil tudi dr. Jože Možina, ki pa mu predsednik sveta Ciril Baškovič ni želel dati besede. Še več, dr. Jože Možina, ki je že več kot dva meseca deležen pritiskov in groženj, je pripravil pisni odgovor, v katerem je argumentirano zavrnil vse očitke varuhinje, vendar to gradivo ni bilo uvrščeno na sejo programskega sveta. Možina je o dogajanju na seji Programskega sveta kar preko Twitterja obvestil javnost, ko je zapisal: “Sramota! Poteka seja PS RTV, govorijo o mojem delu, sliši se tudi laži in ideološke klevete posameznikov, a Ciril Baskovič mi noče dati besede …

Programski svet se na svoji seji torej ni želel soočiti z argumenti, ki nedvoumno kažejo na dvojna merila varuhinje in RTV Slovenija pri obravnavi različnih primerov: toleranca v primerih grobih in sovražnih izjav, kjer se pomladne politike in njihove simpatizerje obklada s stalinizmom, nacizmom in klerofašimom, in na drugi strani iskanje kršitev v intervjuju, ki razkriva zločine totalitarne oblasti med in po 2. svetovni vojni.

O tem so želeli spregovoriti tudi predstavniki gibanja Glasnost, ki so sicer dobili možnost besede, tako da je dr. Mitja Štular člane programskega sveta s problemom dvojnih meril ponovno soočil na seji. Predočil jim je predočil, da izgubljajo zaupanje javnosti, saj si javni medij ne bi smel zatiskati oči pred argumentiranimi opozorili, saj je delovanje RTV Slovenija pogosto pristransko, neobjektivno in nepluralno. A predsednik programskega sveta Ciril Baškovič ni želel poslušati Štularjevih argumentov in je izvajanje prekinil.

Predsednik programskega sveta je ponedeljkovo razpravo članov Programskega sveta torej vodil na način, pri katerem je bilo očitno, da ne želi omogočiti, da bi bila pomembna dejstva sploh lahko predstavljena in slišana. Med drugim je želel prekiniti tudi člana programskega sveta dr. Janeza Juhanta, ki je poudaril, da so vprašanja o sodelovanju varuhinje z SDV legitimna in nujno potrebujejo prepričljive odgovore in razjasnitev. A varuhinja Ilinka Todorovski na to vprašanje na seji ni odgovarjala.

Da so poskusi utišanja resnico za javni medij nedopustni, je izpostavil tudi član programskega sveta mag. Geza Erniša. Poudaril je, da se je o enem delu slovenske zgodovine moralo molčati, zato je resnico nujno potrebno ovrednotiti. »Če smo iskreni in pošteni, brez katarze ne bo šlo!«

Svoj nastop pa je zaključil z naslednjo mislijo: »In zgodovino ne morejo pisati samo zmagovalci.«

Vir: Glasno!