Generalni direktor RTV Marko Filli »betonira« kadrovsko politiko

Avtor: Silvester Šurla. Vir: Reporter. Po hodnikih javne hiše visijo interni razpisi za zaposlitev urednikov in novinarjev na multimedijskem centru RTV, kar je svojevrsten cinizem generalnega direktorja Marka Fillija, ki bo na tak način nagradil tri najbolj zveste kadre, ki so mu pomagali organizirano rušiti odgovornega urednika Uroša Urbanijo. Ne glede na to, kaj so tudi o njem pisali v znamenitih mailih! Poleg tega bodo na RTV dodatno zaposlili še 15 novinarjev, posebej pa naj bi si odgovorna urednica informativnega programa TVS Ksenija Horvat Petrovčič izborila pravico, da zaposli tri novinarsko-uredniške kadre, ki bi prišli na televizijo od zunaj – z Mladine.

Eden, Erik Valenčič, je ilegalno v info programu TVS že od januarja (prav tako prihaja z Mladine, kjer je novinar tudi soprog Horvat-Petrovčičeve) in naj bi ga zdaj redno zaposlili, za drugi dve kadrovski moči z Mladine pa ni znano, za koga gre.

Najbolj neverjetno je, da bo generalni direktor Filli zdaj zaposlil tudi tri honorarce MMC-ja, kar predstavlja svojevrstno zahvalo za vse, kar so s skupnimi močmi storili, da so obglavili vodstvo MMC-ja in Urbanijo. Iz Dosjeja MMC je namreč postalo jasno, da je šlo za koordinirano akcijo vodstva RTV (Fillija, direktorja radia Lamprehta, direktorja TV Lombergarja pod taktirko Lenarta Šetinca, predsednika nadzornega sveta ter bivšega člana CK ZKS in ob sodelovanju eksekutorja Mateja Žunkoviča ter ob soglasju predsednika programskega sveta Jerneja Pikala) in posameznikov v uredništvu portala MMC, vse skupaj pa se je dogajalo pod krinko tako imenovane reorganizacije.

Na podlagi internih razpisov naj bi tako zaposlili tri honorarce MMC-ja: Kajo Sajovic, ki je postala »slavna« po svoji izjavi, da je treba vse njene kolege, s katerimi se ne strinja, postreliti in zmetati v jamo; Lana Dečmana, sindikalista in tistega, ki je mirno zasedel kar dva stolčka dveh kolegov, ki sta bila brutalno odstranjena v tako imenovani noči dolgih nožev MMC-ja in Aleksandra Kerin Kovač, ki je tudi aktivno sodelovala v zaroti proti Urbaniji in njegovim urednikom.

Medtem pa se ponavljajo šikaniranja in mobing nad nekaterimi novinarji. Tako je Lan Dečman za danes Aleksandru Koledniku napisal plan dela, ki je po svoje seveda neuresničljiv, a je očitno poskus brutalne metode, kako se Kolednika znebiti. Kolednik bi namreč moral danes zjutraj ob 9. uri spremljati in pripraviti fotoreportažo o blokadi državnega zbora, ki jo je pripravilo Gibanje 15o. Ob isti 9. uri pa bi moral biti prisoten tudi na izredni seji parlamenta, ki obravnava rebalans proračuna.

Sicer pa podatki kažejo, da Filli že od januarja dalje na veliko zaposluje t.i. »naše« kadre, kar se v žargonu imenuje betoniranje kadrovske politike točno določenih političnih in ideoloških profilov novinarjev. Hiša, ki tone v izgubah (pokriva jih iz tako imenovane hišne srebrnine!), ki programsko leze proti dnu na veliko zaposluje, namesto, da bi število zaposlenih vodilni zmanjševali. Urednica info programa TVS Ilinka Todorovski je na primer že v drugo vodila katastrofalno prenovo teh programov – tisto izpred kakšnih osmih let in sedanjo.

Ta je po eni strani čista kopija RTL-ove, grafično pa zagrebške »scenografske šole«, po drugi strani pa tudi polna dragih napak – kot je tista, ko sta Todorovska in Horvat Petrovčičeva za novi studio kupili pet stolov po 2200 evrov za komad, potem pa umno ugotovili, da so stoli napačni (prenizki) in je bilo treba nabaviti nove.

In vse to se dogaja za davkoplačevalski denar znamenitega elektro priključka.