G. Lubej, PlanetSiol: Tisoč udarcev z bičem zaradi bloga. Zakaj to za naše evroposlance ni težava?

Bloger in aktivist za človekove pravice dobi deset let zapora in tisoč udarcev z bičem. Prvih 50 udarcev pade na trgu pred množico ljudi. Zakaj pet slovenskih evroposlancev tega ni obsodilo?

Poslanci v Evropskem parlamentu so pred dnevi z veliko večino, z 72 odstotki prisotnih poslancev, sprejeli resolucijo, ki med drugim obsoja hude kršitve človekovih pravic v primeru blogerja in aktivista za človekove pravice Raifa Badawija iz Savdske Arabije in zahteva njegovo takojšnjo izpustitev.

Javno bičanje zaradi kritike oblasti

Badawi, ki od lani prestaja desetletno zaporno kazen zaradi postavitve liberalne spletne strani in kritike verskih avtoritet, je obsojen še na tisoč udarcev z bičem, 320 tisoč evrov denarne kazni, prepoved pojavljanja v medijih in desetletno prepoved potovanj v tujino po prestani zaporni kazni.

Prvih 50 udarcev z bičem je Badawi dobil v začetku januarja pred množico ljudi, naslednje javno bičanje pa je bilo prestavljeno zaradi zdravstvenih razlogov oziroma hudih ran, piše v parlamentarni resoluciji.
Nasprotnica Islamske države, ki sama obglavlja

Ob nekaterim plahih reformah ostaja režim v Savdski Arabiji nedemokratičen, kar se med drugim kaže v tem, da so ženske in šiitski muslimani drugorazredni državljani, lani pa so oblasti izvršile 87 smrtnih kazni, večinoma z obglavljenjem.

Ta bližnjevzhodna država, ki je po napadu na pariški satirični tednik Charlie Hebdo na protestno zborovanje v Pariz poslala visokega predstavnika oblasti, je sicer zaveznica Zahoda v boju proti Islamski državi.

Vsi protestirajo, molči le Evropska ljudska stranka

Resolucijo Evropskega parlamenta, v katerem sedi 751 poslancev iz 28 držav EU, so podprle vse poslanske skupine z izjemo največje skupine, Evropske ljudske stranke (ELS), a tudi ta ni bila popolnoma enotna. Od 189 prisotnih poslancev ELS jih je za resolucijo glasovalo 22, še 15 poslancev pa je se je vzdržalo.

Proti resoluciji je glasovalo vseh pet slovenskih poslancev iz vrst ELS, Milan Zver, Patricija Šulin in Romana Tomc iz SDS, Lojze Peterle iz NSi – krščanskih demokratov in Franc Bogovič iz SLS.

Ivo Vajgl (DeSUS/Alde) in Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni) sta resolucijo podprla, Tanja Fajon (SD/S&D) pa na zasedanju pri tej točki ni bila prisotna, pojasnjuje, da zaradi študijskih obveznosti. Fajonova sicer resolucijo podpira, o primeru Badawi pa je konec leta 2014 sopodpisala pisno vprašanje za visoko predstavnico EU za zunanje zadeve Federico Mogherini.

Tako Lojze Peterle kot Franc Bogovič iz ELS sta nam dejala, da se s to temo nista podrobneje ukvarjala in da sta sledila tistim v poslanski skupini, ki so se pogajali o besedilu resolucije. ELS se ni strinjala z nekaterimi formulacijami, saj bi lahko na primer eno od njih razumeli tako, da izenačuje Savdsko Arabijo in Islamsko državo (IS), menijo evropski krščanski demokrati.

Kako lahko obsojaš krutost IS, ne pa krutosti Savdijcev?

Besedilo resolucije v osmi točki res omenja Savdsko Arabijo in Islamsko državo, a v kontekstu preblagih stališč EU do kazenskih pregonov in načina kaznovanja v Savdski Arabiji. Kot rečeno, je eden od načinov izvrševanja smrtne kazni v tej državi tudi obglavljenje. Takšen odnos spodkopava verodostojnost EU, saj ta hkrati ostro obsoja primerljivo anahornistične in ekstremne prakse Islamske države, beremo v resoluciji.
Bleda stališča nekdanjega premiera in zunanjega ministra

“Naši pogajalci niso uveljavili tega, kar so menili, da je v interesu ELS. Predlagali so, da resolucije ne podpremo, ker so menili, da je zadeva neuravnotežena,” nam je povedal Peterle, ki se sicer s to zadevo ni podrobneje ukvarjal.

Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.