France Tomšič ob boku Lecha Wałęse in Vaclava Havla (VIDEO)

tomsic1V petek, 30. septembra 2016, je v dvorani krajevnega doma v Šmarci v organizaciji Društva Demos na Kamniškem, Društva sv. Jakoba, Socialne akademije in KS Šmarca potekal simpozij France Tomšič in njegov čas.

Na novinarski konferenci ob začetku simpozija je bil predstavljen nagovor Matjaža Šinkovca, v katerem član iniciativnega odbora SDZS izpostavlja, da se besedo osamosvojitelj danes zavestno negativizira, ker to služi predstavnikom starega režima, ki želijo s tem čim bolj zmanjšati vrednost demokratičnih sprememb. S tem bi javnost pridobivala občutek, kako nam je bilo v starem sistemu boljše.  Šinkovec se še sprašuje, kako je možno, da v Sloveniji pišejo zgodovino o osamosvojitvi tisti, ki si zanjo niso veliko prizadevali. Tomšiča je po njegovi vlogi primerjal z drugimi evropskimi oporečniki kot sta Lech Wałęsa in Vaclav Havel.

Dr. Marjeta Humar, predsednica organizacijskega odbora simpozija, je v uvodu izpostavila, da se čas osamosvojitve odmika in je zato potrebno spominu dati svoje mesto. Organizatorjem simpozija je bila poleg predstavitve lika Franceta Tomšiča v izziv tudi tema o socialdemokraciji v Sloveniji, ki je v našem prostoru premalo prisotna. Marjeta Humar je omenila še načrte za prihodnje leto, med drugim postavitev spominske plošče in izdajo zbornika referatov s simpozija.

tomsic2

V nadaljevanju je mag. Branko Grims, član iniciativnega odbora stranke SDZS, opozoril na pomembnost civilnega poguma, ki ga je France Tomšič imel, saj se brez njega ne bi podal v organizacijo stavke in prihoda stavkajočih v Cankarjev dom. To je Tomšič dosegel tudi zato, ker je bil jasen v svojih ciljih. Ta pogum pa je bil velik tudi zato, ker je šlo za ustanavljanje socialdemokratske stranke, ki se jo je oblast najbolj bala.

Dr. Gorazd Drevenšek, član Sveta SDZS, je opozoril, da je bil konec osemdesetih let čas anarhičen, saj je bila prisotna hiperinflacija, vedno bolj se je čutil tudi vpliv vojske. Izpostavil je, da se je Tomšič socialdemokratskih idej navzel v Nemčiji, saj je bil njegov tast v vodstvu berlinske SDP. Poudaril je tezo, da se Tomšič ni boril proti komunizmu, ampak proti staremu režimu.

Prof. dr. Bogomir Kovač, strokovni sodelavec pri pripravi gospodarskega programa SDZS, je omenil Tomšičevo zavzemanje za liberalizacijo in demokratizacijo. Tomšiča je primerjal z bagristko Ano Valentinovic iz Gdanska, katere uporništvo je nadgradil Lesch Valensa, pa danes javnosti podobno kot France Tomšič ni veliko znana.

Grims je v zaključku novinarske konference še spomnil, da je ljubljanski SZDL, pod vodstvom Primoža Hainza (v trenutnem sklicu parlamenta opravlja funkcijo podpredsednika Državnega zbora) poslal Tomšiču dopis, v katerem so mu zagrozili, da bodo proti njemu sprožili sankcije, če se bo res odločil za ustanovitev stranke. In Tomšič se je takrat res raje odločil za ustanovitev zveze.

Celotno novinarsko konferenco si lahko ogledate v videoposnetku (produkcija Socialna akademija).