Kangler porazil sodstvo in je nedolžen, a Erika mu sodi v imenu ljudstva

Javna RTV že sodi kot ljudsko sodišče, kar kaže primer Franc Kangler. (Foto: zajem zaslona)

Franc Kangler je premagal pravno državo s 26:0 je naslov pisma Gorazda Cuznerja iz Črnomlja v Dnevniku 11. januarja. Glede na naslov, je to velik slovenski dosežek in prispevek k svetovni demokraciji, kjer velja, da ima v državi oblast ljudstvo.

Nesporni argumenti, ki jih Erika Žnidaršič ima, niso prepričali tožilcev in sodišča

V pismu berem: »V zadnji četrtkovi Tarči na nacionalni TV se je bivši miličnik, poslanec, župan, svetnik, danes pa državni sekretar Franc Kangler v zvezi s svojimi kazenskimi postopki soočil z nespornimi argumenti in voditeljico Eriko Žnidaršič. Žal niso prišli skupaj, tako kaže, da se bo boj za interpretacijo še nadaljeval.«

Cuzner je torej ugotovil, da ima voditeljica novinarka Erika Žnidaršič nesporne dokumente o krivdi sekretarja. Zato se bo boj med njo in nedolžnim državnim sekretarjem za interpretacijo njenih nespornih dokumentov, ki jih tožilci niso imeli, nadaljeval – javno v Tarči. Novinarka se ne ozira na sklepe sodišča, da je sekretar Franc Kangler nedolžen, ker mu krivda ni dokazana. Dejstvo je torej, da je tožilstvo za vseh 26 obtožb podalo sodišču neustrezne dokaze, ki niso dokazali njegove krivde, ampak je zato sodišče sprejelo sklep, da mu krivda ni dokazana in je sekretar nedolžen.

Franc Kangler je porazil sodstvo in je nedolžen, a Erika Žnidaršič mu sodi v imenu ljudstva

»Mogoče je res premagal (26 : 0) več sto strokovnjakov, ki so vodili preiskave, od policije do tožilstva in nato še vse sodnike, vendar je s svojim nastopom na TV izpadel poraženec pred milijonskim avditorijem gledalcev. Razen za tiste, ki za vse krivijo globoko državo in Udbo, pa svoje bivše kolege iz komunistične partije.«

Ta Cuznarjeva izjava meni ni razumljiva, prej grozljiva, vredna temeljitega premisleka. Za Cuznerja je mogoče, da je državni sekretar Kangler res premagal »več sto strokovnjakov, ki so vodili preiskave, od policije do tožilstva in nato še vse sodnike«. Premagal da je vse in je zato nedolžen? To je za Cuznerja torej mogoče, a ga popolnoma nič ne moti? Cuzner za to svojo javno obtožbo uporabi kar svojo oceno in z njo trdi, da je Franc Kangler »s svojim nastopom na TV izpadel poraženec pred milijonskim avditorijem gledalcev«.

Nihče pa še ni preštel gledalcev te Tarče, še manj ugotovil, da je sekretar izpadel kot »poraženec pred milijonskim avditorijem gledalcev«. Po mojem je tako pisanje kaznivo klevetanje, čeprav Cuzner pravi, »razen za tiste, ki za vse krivijo globoko državo in Udbo, pa svoje bivše kolege iz komunistične partije«. Mar to ne leti na poznavalce globoke države in načina delovanja Udbe, kar poznajo bivši kolegi iz komunistične partije? Čigavi kolegi in menda ne vsi?

Kangler je torej porazil sodstvo in je nedolžen!? Novinarka Erika Žnidaršič in RTVS pa v imenu ljudstva tega ne bodo dovoljevali. V Tarči ga je voditeljica zasliševala in javnosti sporočala: »Kangler je kriv!« Če bo to ponavljala, ji bo javnost verjela. To pa bo poraz pravosodja in tudi politike. Vroče bo na tožilstvu, ki z obtožbo in dokazi odpira ali zapira vrata do sodišča.

Javna RTV že sodi kot ljudsko sodišče, kar kaže primer Franc Kangler

Novi presežki voditeljice oddaje Tarča

Sekretar Franc Kangler je po merilih Žnidaršičeve in tudi Cuznerja velik poraženec. Po njunih merilih je premagal tožilstvo in sodstvo, kar pa ogroža državo. Javna RTV je zato morala(?) začeti nadomeščati poraženo profesionalno pravosodje. Država je v krizi in javna RTV že sodi kot ljudsko sodišče, kar kaže primer Kangler?

»V Sloveniji sodniki in tožilci v nobenem primeru ne morejo kazensko odgovarjati za opravljeno delo. Tudi ne, če se izkaže, da so bile njihove presoje neskladne z nadrejenimi pravnimi presojami problematike oziroma se ugotovi, da so temeljile na pristranskih oziroma izkrivljenih interpretacijah zakonov, ker so apriorno dobronamerni.«

To berem v Delu iz oktobra 2017. Dr. Marko Bošnjak, sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice, opozarja: »Dokler človek ni bil obsojen s pravnomočno sodbo, je nedolžen. To je eden od temeljnih postulatov pravne države, ki se ga pri nas tako težko učimo,« še opozarja sodnik.

Ali ni to kršenje človekovih pravic? Ali taka ravnanja dvigajo ugled novinarstvu in pravosodju, kar še kako potrebuje naša država? Kdaj bo pri nas veljalo: »Dokler človek ni bil obsojen s pravnomočno sodbo, je nedolžen!«

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj  ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.