Finance: Kdo bo nasledil Pahorja?

Borut Pahor bo moral odstopiti kot predsednik vlade in stranke SD. Da bi še tokrat preživel, skoraj ni mogoče. Njegov odhod je zmagovalna rešitev za vse vpletene: levici oziroma koalicijskim strankam se izboljšajo rejtingi na volitvah, sam pa dobi dobro plačano službo v tujini. Kandidati za naslednike: ministri Gaspari, Križanič, Židan ali Krebsova, sekretarka Kamnarjeva, podjetnik Češko, evropski bankir Rop, morda Janković?

Odločevalci za novega predsednika vlade bodo pred očmi imeli vprašanje preživetja levice; volivce je treba pomiriti in levico vendar predstaviti kot kredibilno politično silo. Ključni krivec za zavožene razmere bo Borut Pahor. Kakšna bodo merila pri izbiri njegovega naslednika?

1. Sposoben mora biti pogovora s sindikati, s strankami, z volivci. Pahorja namreč nihče več ne jemlje za resnega sogovornika.

2. Stari komunisti ga morajo podpirati.

3. Biti mora nekonflikten sanator.

4. Vpeljan mora biti v vladanje, kar omogoča mehek prehod brez sto dni miru. Zato so idealni kandidati Kamnarjeva, Gaspari in Krebsova.

5. Ne sme imeti tranzicijskih bremen.

Nedvomno v nastalem položaju vidi življenjsko priložnost ljubljanski župan Zoran Janković, ki ima po trditvah več virov iz svoje bližine sestavljeno ekipo, ki bi lahko prevzela vodenje vlade. Janković se tudi nedvomno zaveda, da na volitvah nima možnosti na nacionalni ravni, medtem ko bi se v letu dni lahko izkazal kot krizni menedžer. Naštudiral je britanski primer, katere napake je naredil Gordon Brown, ko je brez volitev nasledil Tonyja Blaira.

Toda: Janković ima tranzicijsko breme, ne le iz Mercatorja; tudi v zvezi s poslovanjem družinske družbe Electa je izjemno konflikten. Bi se levica po polomiji s Pahorjem upala spustiti še v eno kadrovsko tveganje z nekom, ki v Ljubljani išče predvsem svoje koristi? S tistim, ki že na lokalni ravni noče sprejemati kompromisov s stranko – spomnite se večnih konfliktov z Metko Tekavčič iz SD? Predvsem pa se, kljub podpori nekdanjega predsednika Milana Kučana, ki v SD še ima vpliv, vladajoča stranka Jankovića boji, ker je preveč samosvoj in nepredvidljiv.

Več: Finance